Аспарухов меч Световна купа младежи девойки отборно

Франция и Узбекистан триумфираха в отборните надпревари на „Аспарухов меч“

Франция младежи и Узбекистан девойки триумфираха в отборните надпревари на силния международен турнир на сабя „Аспарухов меч“, който се проведе в Пловдив и беше валиден за Световната купа.

При младежите в състезанието участваха 22 отбора, като на първо място се класираха сабльорите на Франция, сребърния медал спечели Италия, а бронза – Узбекистан. Българският тим в състав Виктор Филев, Николай-Томас Георгиев, Михаил Хаджилазов и Никола Господинов завърши на 12 място. В първия си двубой, за място сред най-добрите 16, фехтовачите ни победиха Йордания с 45:30. В срещата за място в топ 8 отборът ни отстъпи пред Италия с 35:45. В двубоите за разпределение на местата от 9 до 16 Филев, Георгиев, Хаджилазов и Господинов победиха Великобритания с 45:37 и загубиха от Испания с 45:41. В срещата за 11-12 място българите отстъпиха пред Китай с 41:45 и завършиха състезанието на 12 място.

При девойките на пътеките излязоха 15 отбора, като купата спечелиха сабльорките на Узбекистан. На второ място завършиха фехтовачките на Франция, а трети се класираха унгарките. Българският тим в състав Мариела Георгиева, Сияна Епитропова, Кристина Миланова и Михаела Николова приключиха турнира на 14 място. В първата си среща за място сред най-добрите 8 сабльорките ни отстъпиха пред Великобритания с 40:45. В първия двубой за разпределение на местата от 9 до 16 Георгиева, Епитропова, Миланова и Николова загубиха от Китай с 28:45. В срещата за разпределение на местата от 13 до 16 българките отстъпиха пред Канада с 29:45 и завършиха надпреварата на 14 позиция.

Всички класирания и резултати от състезанието можете да видите на https://engarde-service.com/tournament/zheleznik/asparoukh2024.