Световна купа мъже Тодор Стойчев

Тодор Стойчев влиза в битка за медалите на Гран При на Тунис

Тодор Стойчев се класира сред най-добрите 64 в турнира на сабя за Гран При на Тунис, валиден за Световната купа мъже и ще се бори за медалите на надпреварата. Състезанието събра 177 фехтовачи от 40 държави, без нито един отсъстващ от елита на този спорт.

Тодор Стойчев е единственият българин в състезанието при мъжете, но това не му попречи да играе силно и да се представи достойно. В групите възпитаникът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ записа две победи и четири загуби, което беше достатъчно да играе в елиминациите. Там той победи Ким Юнхийонг от Южна Корея с 15:7, Тамаш Десчи от Унгария (многократен медалист от европейски, световни и олимпийски игри) с 15:12 и се класира за втория ден на надпреварата, когато най-добрите 64 в състезанието ще спорят за медалите. В първия кръг от финалните елиминации сабльорът ни ще се изправи срещу Арон Силаги от Унгария, който е N3 в световната ранглиста и има три златни олимпийски медала.

Утре за призовите места на Гран При на Тунис ще спорят и Йоана Илиева и Олга Храмова, които влязоха сред най-добрите 64 при жените. Те ще играят съответно срещу Сойеон Чой от Южна Корея и Ирене Вечи от Италия.

В надпреварата ще видим и Вероника Василева, която се състезава за Австралия, а от един месец се подготвя във фехтовална академия „Етрополски“. Преди седмица тя стана втора на Световната купа за девойки в Будапеща.

Всички класирания и резултати от турнира можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/71A7EF62E1344BBD9654CED5F519FAE5#today.