Световно първенство по фехтовка бронзов медал Йоана Илиева

Рекорд в женската сабя на България: Йоана Илиева с бронз на световното първенство в Италия

Йоана Илиева, водена от националния треньор Ивайло Воденов, записа най-доброто класиране в историята на българската женска сабя като спечели бронзов медал в индивидуалната надпревара на световното първенство по фехтовка в Италия. Сабльорката ни игра впечатляващо – уверено, енергично, разумно и зряло, победи няколко именити съпернички и заслужено се изкачи на подиума. Така тя прибави още един медал във витрината на фехтовална академия „Васил Етрополски“, редом с наградите на Васил и Христо Етрополски.

В понеделник, в предварителния кръг от индивидуалния турнир на сабя жени, Йоана записа пет победи от пет срещи в групите. Така тя се класира директно за двубоите на 64-те най-добри от надпреварата, които днес влязоха в битка за медалите. В първата си среща днес сабльорката ни се изправи срещу румънката Сабина Мартиш и победи с 15:12. В следващия кръг, за място сред най-добрите 16, Илиева трябваше да играе срещу олимпийската шампионка от 2008 г. и четирикратна световна шампионка Олга Харлан от Украйна. Украинката обаче беше дисквалифицирана, след като в предишния кръг отказа да стисне ръката на рускинята Ана Смирнова. Така след служебната победа Илиева директно влезе в осминафиналите, където се изправи срещу азербайджанката Ана Башта, N8 в световната ранглиста, и победи категорично с 15:8.

В четвъртфиналите жребият изпрати Илиева срещу N2 в световната ранглиста – французойката Сара Балцер. И в този двубой сабльорката ни демонстрира самочувствие, смелост и вдъхновение, и се наложи без колебания с 15:9. С тази победа възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ си гарантира третото място в турнира и извоюва първи медал за България от световни първенства в историята на женската сабя.

В среща за място на финала европейската ни шампионка за жени до 23 години срещна N4 в световната ранглиста, гъркинята Деспина Георгиаду. До 7:6 двубоят вървеше равностойно, но след това съперничката не позволи на българката да развие играта си, наложи се с 15:8 и лиши Илиева от шанса да се бори за златото. Въпреки това сабльорката ни ще прибави нови точки в класирането за световната ранглиста, като целта й е първо или второ място, гарантиращи квота за олимпийските игри в Париж 2024.

Още две българки приключиха надпреварата на сабя на световното първенство в топ 64: Олга Храмова се класира 48-а, а Калина Атанасова – 58. Олга Храмова се изправи в първия кръг от директните елиминации срещу Силвия Матушчак от Полша и отстъпи с 10:15. Калина Атанасова загуби срещата си за влизане сред най-добрите 32 след оспорван двубой и 14:15 срещу Лусия Мартин-Португес от Испания.

Българското участие на световното първенство продължава в събота с предварителния кръг от отборната надпревара на сабя жени. Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова, и четирите възпитанички на фехтовална академия „Васил Етрополски“, играят все по-добре като отбор. Те спечелиха първата си Световна купа през февруари в Ташкент и излизат в състезанието в Милано с амбиции за медал.

Всички резултати и класирания от световното първенство можете да видите на https://www.fencingworldwide.com/en/23081-2022/tournament/.