Световна купа жени сабя Атина

Олга Храмова и Йоана Илиева ще играят за медалите за Световната купа на сабя в Атина

Олга Храмова и Йоана Илиева ще играят във втория ден на турнира на сабя жени в Атина, валиден за Световната купа. В състезанието участват 200 фехтовачки от цял свят, а конкуренцията е изключително висока. България беше представена през днешния ден на надпреварата от шест сабльорки – Олга Храмова, Калина Атанасова, Мариела Георгиева, Белослава Иванова и Кристина Миланова. Тъй като е N9 в световната ранглиста, Йоана Илиева ще започне участието си директно във втория ден на състезанието и ще се бори за медалите.

Олга Храмова също се класира за надпреварата за призовите места и за пореден път през този сезон потвърди отличната си форма. Тя преодоля първия ден от Акрополис куп и влезе сред най-добрите 64. В групите Храмова записа 4 победи и 2 загуби, след това победи Вероника Василева от Австралия с 15:8, а след още една победа – над Маргожата Кожачук от Полша с 15:10 – се класира за втория ден на надпреварата.

Белослава Иванова също излезе от групите след 3 победи и 3 загуби, но в първия кръг от елиминациите отстъпи пред Аинхоа Перес от Испания с 12:15 и завърши състезанието на 126 място.

Калина Атанасова, Мариела Георгиева и Кристина Миланова не излязоха от групите в първия ден на турнира, като Атанасова и Георгиева записаха по 5 загуби и 1 победа, а Миланова – 4 загуби и 1 победа. Така Кристина Миланова е 157, Мариела Георгиева разделя 165-166 място с Чинг Йет Цанг от Хонконг, а Калина Атанасова е 174-175-а заедно с Руо Тинг Джърмейн Тан от Сингапур.

Емма Нейкова не стартира в надпреварата заради контузия.

Утре състезанието продължава с директните елиминации на 64-те най-добри сабльорки в света. Олга Храмова излиза срещу Арачели Наваро от Испания, а Йоана Илиева – срещу Зузана Цизлар от Полша.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingworldwide.com/en/12155-2023/participants/.