Европейска купа сабя шпага София

Тодор Стойчев със сребърен медал в турнира на сабя мъже до 23 години в София

Тодор Стойчев спечели сребърен медал в турнира на сабя мъже до 23 години в София, валиден за Европейската купа. Състезателят на фехтовална академия „Васил Етрополски“ остана на крачка от първото място, но игра отлично и даде заявка за още призови места в предстоящите месеци. Шампион в надпреварата е Лупо Скавали Вечиа от Италия, а бронзовите медали си поделиха друга двама италианци – Лорeнцо Отавиани и Антонио Таларико. В топ 8 влезе още един наш сабльор – Никола Меицов (завършил на седма позиция), а сред най-добрите 16 се наредиха и Николай-Томас Георгиев (12-ти), Станимир Пелов (14-ти) и Ивайло Александров (16-ти). В надпреварата участваха 26 българи, като повечето от тях тепърва ще се доказват в международни състезания и турнирът в София беше ценен опит за предстоящата за тях кариера при мъжете.

Тодор Стойчев излезе от групите с пет победи от шест срещи. В директните елиминации той победи Виктор Филев с 15:7 и Пиетро Бертола от Италия с 15:8. В срещата за място в топ 4 сабльорът ни надделя над Джиозе Теста от Италия с 15:9. В полуфиналния двубой Стойчев отстрани Антонио Таларико от Италия с 15:11. Във финала сабльорът ни отстъпи пред Лупо Скавали Вечиа от Италия с 9:15 и заслужи сребърния медал.

Никола Меицов излезе от групите с четири победи и две загуби. В елиминациите възпитаникът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ отстрани Стефано ди Куатро от Италия с 15:9. В срещата за място в топ 8 Меицов победи Кристиан Колаути от Италия с 15:10. В двубоя за място на полуфиналите фехтовачът ни отстъпи пред Антонио Таларико от Италия с 12:15 и се нареди на седмо място в крайното класиране.

В турнира на шпага жени на пътеките излязоха 29 състезателки от 10 държави, а България беше представена от 11 млади шпажистки. Най-добре от българките се представи Боряна Митова, която завърши на 15 място. Михаела Стефанова е 16-та, Рая Ягова е 17-а, а Виктория Велиславова е 18-а. Матея Петкова се нареди на 20 място, Еница Рачева е 22-ра, Йоана Карова е 23-та, Виктория Морел е 24-та), Виктория Чешмеджиева – 25-та, Деница Стоева – 26-та и Александра Сучкова – 27-а.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://engarde-service.com/tournament/zheleznik/23se.