Световно първенство за младежи и девойки сабя Дубай

Калина Атанасова пета на Световното първенство за младежи и девойки по фехтовка

Българската сабльорка Калина Атанасова завърши на пето място на Световното първенство по фехтовка за младежи и девойки, което започна днес в Дубай. Тя стартира отлично състезанието на сабя с шест победи от шест срещи в групите. Във втория кръг от елиминациите, в двубой за място сред най-добрите 32, възпитаничката на фехтовална академия „Васил Етрополски“ победи Константина Кефала от Гърция с 15:9. В следващата среща, за място сред най-добрите 16, Калина се изправи срещу София Холовкина от Украйна, отново игра отлично и спечели с 15:9. В срещата за място в топ 8 16-годишната фехтовачка отстрани Ким Юмин от Южна Корея с 15:13. В двубоя за място на полуфиналите сабльорката ни се изправи срещу Хонър Джонсън от САЩ, отстъпи с 9:15 и зае престижното пето място от 126 участнички. Така българската фехтовка за пореден път доказа, че вече е част от световния елит. През 2020 г. Йоана Илиева спечели европейската титла на сабя за девойки, Тодор Стойчев извоюва комплексната Европейска титла за кадети за сезон 2019/2020 година, а през тази година сабльорките ни записаха отлични резултати в турнири за Световната купа. Женският отбор на България записа осмо място в Истанбул, шесто място в Тбилиси и четвърто място в Пловдив. Преди две седмици Йоана Илиева направи първи пробив в топ 8 в състезание за Световна купа жени, а в началото на март Олга Храмова записа най-доброто представяне на българска фехтовачка в турнирите за Световната купа – седмо място в Атина.

В първия ден от надпреварата в Дубай българските състезатели показаха, че идва силно поколение млади фехтовачи, които ще търсят победите в големи състезания. Освен Калина Атанасова на пътеките излязоха още три наши сабльорки – Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова. Под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов те се представиха отлично в групите и стигнаха до елиминациите. Емма Нейкова записа в пресявките пет победи в шест боя, Белослава Иванова – три победи в пет боя и Ана Михайлова – две победи в пет боя.

Емма Нейкова започна участието си в елиминациите от втори кръг, където се изправи срещу сингапурката Кристин Тан, отстранила в предишния кръг българката Ана Михайлова. Емма взе реванш за загубата на съотборничката си и спечели двубоя за място сред най-добрите 32 с 15:12. В следващата среща Нейкова отстъпи на Татяна Назлимов от САЩ и завърши на 17 място в крайното класиране.

В първия кръг от елиминациите Белослава Иванова се изправи срещу Аби Деви Лайшрам от Индия и записа убедителна победа с 15:9. В срещата за място сред най-добрите 32 Белослава отстъпи на Хана Лий от Южна Корея с 8:15 и завърши на 51 място в крайното класиране.

Също в първия кръг от елиминациите Ана Михайлова загуби от Ка Ли Кристин Тан от Сингапур с 13:15 и се нареди на 78 място.

В турнира на сабя при младежите се включиха четирима българи – Тодор Стойчев, Димитър Райкин, Виктор Филев и Ясен Стоянов. Най-добре се представи Димитър Райкин, който завърши на 39 място в крайното класиране. Възпитаникът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ излезе от групите с пет победи и една загуба. В първия кръг от елиминациите, в срещата за място сред най-добрите 64, Райкин победи Донат Закупов от Казахстан с 15:10. В двубоя за влизане сред най-добрите 32 българинът отстъпи на Пазилбек Генибаев от Узбекистан и се класира на 39 място.

Тодор Стойчев записа в групите пет победи и една загуба, а във втория кръг на елиминациите, в срещата за място сред най-добрите 64, отстъпи на Панайотис Манесиотис от Гърция с 11:15 и се класира 67-ми.

Виктор Филев излезе от групите с четири победи и две загуби, а в срещата за място сред най-добрите 64 отстъпи пред Дарий Лукашенко от Украйна с 5:15 и завърши 75-ти.

Ясен Стоянов не излезе от групите след пет загуби и една победа.

Утре Световното първенство по фехтовка за младежи и девойки, кадети и кадетки продължава с надпреварата на сабя при кадети и кадетки индивидуално. На пътеките ще излязат Александър Генков, Никола Господинов, Емма Нейкова и Калина Атанасова.