Йоана Илиева Спортист на София

Йоана Илиева е „Спортист №2 на София“ за 2023 година

Йоана Илиева беше наградена като „Спортист N2 на София“ за 2023 г. днес в първата в историята анкета за атлет на столицата, проведена от фондация „София – световна столица на спорта“. Церемонията се проведе в Музея на историята на физическата култура и спорта в Националния стадион „Васил Левски“. Йоана зае второто място в анкетата, след като през миналата година спечели бронзов медал на световното първенство по фехтовка в Милано и стана европейска шампионка до 23 години в Будапеща. Наградата й получи членът на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка Йордан Гълъбов от заместник-министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.

„Благодаря на фондацията за предоставената награда, която Йоана заслужи с големите си успехи през миналата година“, каза Йордан Гълъбов. „2023 беше много успешна за фехтовката и се надяваме занапред все така да ни радват всички спортисти, а ние да им помагаме.“

Голямата награда „Спортист № 1 на София“ за 2023 г. взе скиорът алпиец Алберт Попов. Трета е шахматистката Антоанета Стефанова. В анкетата гласуваха спортни журналисти членове на Медийния съвет към Българския олимпийски комитет. На церемонията бяха обявени и лицата на инициатива „София – световна столица на спорта“ за тази година. Това са шахматистката Белослава Кръстева и скиорът Алберт Попов.