Йоана Илиева е лице за 2020 на София - европейска столица на спорта

Йоана Илиева е новото лице на „София – европейска столица на спорта“

Йоана Илиева е лицето на инициативата „София – европейска столица на спорта“ за 2020 година. Новата европейска шампионка на сабя за жени до 20 години, която е сред най-прогресиращите млади звезди на световната фехтовка, получи приза си от кмета на София Йорданка Фандъкова. Задачата на националната състезателка и възпитаничка на фехтовална академия „Васил Етрополски“ ще бъде да подкрепя многото спортни инициативи и проекти на Столична община.

  • Благодаря на Илиева, че с нейния талант и авторитет ще увлича всички граждани и най-вече децата в активен начин на живот, – каза кметът на София на церемонията в Столична община. – В лицето на Йоана младите хора ще имат сериозен пример до какво водят многото работа, постоянство и талант. Пожелаваме й успех и във фехтовката, и като лице на инициативата. Искам същевременно да благодаря на състезателката по фигурно пързаляне Александра Фейгин за това, че миналата година бе с нас и да й пожелая успех на предстоящото на Световното първенство по фигурно пързаляне за жени в Канада този месец. За нас е важно подобни талантливи български млади спортистки да бъдат пример както за активен начин на живот, така и за превенция срещу всички негативни явления, които съпътстват развитието на младите хора. Добре е, че тази година популяризираме заниманията с този изключително интелигентен и красив спорт, вярвам, че федерацията по фехтовка ще бъде доволна от това партньорство.

Инициативата „София – европейска столица на спорта“ помага на Столична община да инвестира в организацията на спортни събития и в спортната инфраструктура. Тя подпомага спортните клубове и осигурява повече възможности за спорт и за активен живот на софиянци и на гостите на града. През тази година средствата за директно подпомагане на спортните клубове вече е 900 000 лв., а в календара на инициативата има над 110 събития и активности.

След като сподели инвестиционните планове на „София – европейска столица на спорта“ г-жа Фандъкова благодари на Йоана, на треньора й Ивайло Воденов, на директора на фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев и на всички, които спомагат за нейните успехи, че са пример за хората и ги насърчават да спортуват.

Йоана Илиева благодари за оказаната чест и сподели какво й предстои в близко време. Освен стартовете за Световната купа при жените и световното първенство за младежи в САЩ, важна е и европейската олимпийската квалификация, която дава възможност на победителката да участва на игрите в Токио това лято. Благодарност към Столична община за доверието изразиха треньорът Ивайло Воденов и директорът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев. На церемонията присъстваха още зам.-кметът по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” доц. д-р Тодор Чобанов и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.