Европейско първенство Хърватия

Йоана Илиева: Европейското злато е само част от пътя към олимпийски медал

18-годишната Йоана Илиева стана европейска шампионка на сабя за жени до 20 години, но титлата й от шампионата на Стария континент в Хърватия е само част от пътя към голямата цел на българската фехтовка – олимпийски медал. Това стана ясно на пресконференцията на Българската федерация по фехтовка след края на Европейското първенство за кадети и младежи в Порец, Хърватия. България се върна от шампионата с един златен медал на сабя за Йоана Илиева, шесто място за Тодор Стойчев на сабя при кадетите, а 14-годишната Емма Нейкова спечели седмо място при кадетките и осмо при девойките. Кадетите ни Тодор Стойчев, Георги Златаров, Ангел Вълков и Ясен Стоянов се класираха отборно на 8-о място, а при кадетките Белослава Иванова, Михаела Николова, Калина Атанасова и Емма Нейкова завършиха девети. При девойките тимът ни в състав Йоана Илиева, Симона Недялкова, Емма Нейкова и Елица Станимирова зае девето място. Фехтовална академия „Васил Етрополски“ беше представена в Хърватия от Йоана Илиева, Тодор Стойчев, Емма Нейкова, Георги Златаров, Ясен Стоянов, Михаела Николова, Калина Атанасова и Елица Станимирова. Отличното им представяне е доказателство за класата на школата „Етрополски“ и ни вдъхновява за още по-сериозна работа.

За пръв път шпагата също имаше сериозни постижения – двама кадети влязоха в 16-цата, а Йордан Гълъбов излезе от групите и спечели първия си двубой от елиминациите при мъжете до 20 години.

„В Хърватия се сбъдна една моя стара мечта, – каза председателят на Българска федерация по фехтовка Величка Христева. – А тя е да чуя българския химн на такъв голям форум. Подобно нещо не се беше случвало в българската фехтовка от ерата „Етрополски“.

Според треньора на националния отбор на сабя Ивайло Воденов голямата изненада на шампионата е Емма Нейкова, а не новата европейска шампионка. „От Йоана се очакваше да спечели медал и може би титлата, – каза Воденов. – А Емма беше непозната и направи бум във възрастта си.“

В боя за място на полуфиналите при девойките Емма отстъпи на Йоана с резултат 7:15. Илиева записа 11 победи по пътя към златото, а за титлата призна заслугата на 14-годишната си сънародничка: „Емма победи германката Юлика Функе, която ме победи преди това за Световната купа“.

Йоана, която е възпитаничка на фехтовална академия „Васил Етрополски“, сподели, че въпреки очакването към нея да донесе медал от Европейското първенство, е имала друг мотив: „Нямах труден момент в това състезание, защото отидох с нагласата, че ще работя не върху тактиката за европейското или световното, а за олимпийската квалификация и за следващия сезон. Че това е просто една стъпка. Преди финала треньорът ми каза: “Е, какво като спечелиш? Ще дадеш няколко интервюта и толкова“.

„Казах й го, защото видях, че й тежи това очакване да вземе медал“, разкри Воденов, който с усмивка приема похвалата, че е много добър психолог.

„На този етап федерацията няма финансова възможност да си позволи нито психолог, нито лекар или рехабилитатор. В случай на необходимост от медицинска помощ по време на състезание, ползваме услугите на колеги от други страни“, сподели Величка Христева.
„Отдадеността на спорта не е най-трудното, за да се печелят медали, – каза директорът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка Запрян Ванчев. – Най-трудно е да направиш екип, който непрекъснато да дава възможност за израстване на състезатели. Зад успехите стои много труд на много хора. Най-важното е, че отдолу идват нови деца. Някои ще отпадат по куп житейски причини, но със сигурност остават достатъчно много,така че да се гордеем с тях.“

Треньорът на националния отбор на шпага Йордан Гълъбов също е доволен от представянето на възпитаниците си на европейското първенство. Той сподели, че постигнатото в Хърватия трябва да е началото на успехите на това оръжие за България. Пред възпитаниците му предстоят Световно първенство за кадети и младежи и подготовката тече с пълна сила.

В сряда сутринта Йоана Илиева и Емма Нейкова заминават за участие на Световната купа в Атина през уикенда. Следва друго състезание за Световната купа в Белгия и веднага след него идва ред на лагер в Солт Лейк Сити, САЩ, където от 3 до 11 април ще се проведе Световното първенство за кадети и младежи. На 17 и 18 април Йоана Илиева ще се бие в Мадрид на олимпийската квалификация по фехтовка за Европа. На нея ще участват около 20 момичета, като само първата ще спечели квота за Токио