Васил Миленчев олимпийски игри

Българският съдия на сабя Васил Миленчев ще съдийства на рекордна шеста олимпиада

Един от най-опитните и уважавани съдии във фехтовката, българинът Васил Миленчев, ще съдийства на рекордна за света на спорта шеста олимпиада. Пловдивчанинът беше избран от Международната федерация по фехтовка за рефер на олимпийския турнир по фехтовка в Париж. Миленчев демонстрира професионализма си още на игрите в Пекин през 2008 година, а след това и на олимпиадите в Лондон, Рио де Жанейро и Токио, където беше съдия във финалите на турнира по сабя. Сега българинът ще отсъжда и на игрите през 2024.

Васил Миленчев е познат в целия свят като изключително прецизен и неуморим в работата си край пътеките. Той има назначения за съдия на повече от 100 финала за първото място индивидуално и отборно на Световни купи и Гран При. Отсъждал е повече от 40 финала за златен медал на Европейски и Световни първенства. Бил е съдия и на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 година.

Васил Миленчев държи още един рекорд в световната фехтовка. През септември тази година той беше обявен от Международната федерация по фехтовка за най-добър съдия на сабя за 2023 година. Българинът спечели престижното отличие за седми пореден път, което е безпрецедентно постижение в историята на спорта.

„Васил игра фехтовка от световна класа като състезател, и това, в съчетание с неизчерпаемия му опит като съдия на най-високо ниво, му позволява да напътства и да дава изключително ценни съвети на най-добрите ни състезатели,“ коментира рекордната шеста олимпиада на българина директорът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка Запрян Ванчев. „Това безспорно е много ценно за тяхното развитие, израстване и реализиране.“

Пожелаваме на Васил Миленчев и занапред да бъде част от всяко голямо състезание, и да отсъжда все по-често боеве за златни медали с участие на български фехтовачи.