Световна купа сабя жени Алжир

Три наши сабльорки ще спорят за медалите за СК в Алжир

Йоана Илиева, Олга Храмова и Емма Нейкова се класираха за надпреварата на най-добрите 64 в първия турнир за Световната купа на сабя жени за сезон 2023/24. В турнира в Алжир се включиха 154 фехтовачки от 30 държави, като 16-те най-добри по ранкинг в състезанието се класират директно за втората фаза на елиминациите. За участието в състезанието са записани най-добрите сабльорки в света, като липсва само една от топ 16 в световната ранглиста. Те ще започнат боевете си в петък, готови за победи и с поглед към олимпийските игри през 2024 година в Париж.

Днес в Алжир се проведоха боевете в групите и директните елиминации, които излъчиха останалите сабльорки, които ще се включат в борбата на 64-те за медалите. България е представена в турнира от пет фехтовачки, като Йоана Илиева се класира директно за елиминациите на 64-те най-добри. Олга Храмова, Емма Нейкова, Калина Атанасова и Белослава Иванова се включиха в пресявките, които определиха топ 64 в състезанието.

Най-добре в групите се представи Олга Храмова, която записа три победи и две загуби. В елиминациите тя победи Нисанур Ербил от Турция с 15:12 и Риза Такашима от Япония с 15:9, с което си осигури място в борбата за медалите.

Емма Нейкова също се класира за надпреварата на най-добрите 64. В групите тя записа две победи и четири загуби. В елиминациите отстрани Кейт Дейкин от Великобритания с 15:14 и Карлота Фузети от Италия, отново с 15:14, и се класира за следващия етап на състезанието.

Калина Атанасова излезе от групите под N76 с три победи и две загуби. В елиминациите тя отстъпи с 6:15 пред Шихоми Фукушима от Япония и завърши турнира на 108 място.

Белослава Иванова записа в групите две победи и четири загуби, в елиминациите загуби от Фелис Хербон от Германия с 10:15 и се класира на 119 място.

В турнира на мъжете страната ни беше представена от Тодор Стойчев. Той записа в групите три победи и три загуби, а в елиминациите отстъпи пред силния Хансол Ха от Южна Корея с 13:15. Така сабльорът ни се класира на 120 място от 181 състезатели в първата си надпревара при мъжете.

В петък състезанието продължава с боевете на сабльорките за разпределение на медалите. Йоана Илиева ще излезе срещу Фелис Хербон от Германия, Емма Нейкова ще се изправи срещу Теодора Гунтура от Гърция, а Олга Храмова – срещу Анна Башта от Азербайджан.

Всички класирания и резултати от състезанието можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/C25D533DA5B048EE8B6818294ED0E7CA#today.