Европейски игри Полша 2023 сабя жени

Три българки влязоха в топ 16 на сабя на Европейските игри

Три българки влязоха сред най-добрите 16 сабльорки на Европейските игри в Краков и показаха, че женската сабя на България има голямо бъдеще. Йоана Илиева, Емма Нейкова и Олга Храмова, възпитанички на фехтовална академия „Васил Етрополски“, впечатлиха с играта си, демонстрираха шампионски дух и въпреки че не стигнаха до медалите дадоха заявка за още по-добро представяне в предстоящите състезания.

Най-добре от българските представителки игра Емма Нейкова, която беше българската изненада на Европейските. Сабльорката ни излезе от групите под N3 с пет победи и една загуба. В директните елиминации тя стартира от втори кръг, като в двубоя за място сред най-добрите 16 победи Юлия Бакастова от Украйна с 15:12. В следващата среща Нейкова отстъпи пред Елоиза Пасаро от Италия с 4:15 и завърши турнира на 9 място, което е най-добро класиране в кариерата й.

Йоана Илиева завърши надпреварата на 13 място. Тя показа в групите стабилна игра, записа четири победи и две загуби и влезе в директните елиминации под N15. В първата си среща от елиминациите, валидна за място сред най-добрите 16, сабльорката ни победи Олена Краватска от Украйна с 15:6. В следващия двубой, за място в топ 8, Илиева се изправи срещу Олга Харлан от Украйна и след оспорвана игра отстъпи с 13:15.

Олга Храмова също влезе в топ 16, класирайки се 15-а. Тя излезе от групите с три победи и три загуби, а в първия кръг от директните елиминации победи Марлийн Бутенуис от Холандия с 15:7. В двубоя за място в топ 16 сабльорката ни надделя над Зузана Цизлар от Полша с 15:9. В срещата зя място сред най-добрите 8 Храмова отстъпи пред Росела Грегорио от Италия с 11:15 и завърши състезанието на 15 място.

Четвъртата ни сабльорка на Европейските игри Белослава Иванова се класира 51-а след шест загуби в групите.

На шпага мъже двама български състезатели влязоха сред най-добрите 64. Йордан Гълъбов се класира 33-и, като излезе под N4 от групите с пет победи и една загуба. Във втория кръг от директните елиминации, в срещата за място сред най-добрите 32, той отстъпи пред Макс Род от Португалия с 10:15 и се нареди на 33 място в турнира.

Светлозар Искров игра много добре в групите и влезе в директните елиминации с 3 победи и 3 загуби. В първата си среща, валидна за място сред най-добрите 32, Искров отстъпи пред Тибор Андрасфи от Унгария с 6:15 и завърши състезанието на 51 място.

Марин Атанасов и Илия Чакъров не излязоха от групите след съответно една победа и четири загуби, и една победа и пет загуби. Така Чакъров се класира на 81 място, а Атанасов раздели 82-83 позиция с Матей Тодоровски от Македония.

Утре Европейските игри продължават с отборните надпревари на рапира жени и сабя мъже. България ще участва с отбор на сабя в състав Виктор Филев, Иван Мандов, Димитър Райкин и Тодор Стойчев.

Всички класирания и резултати можете да следите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/F44263F08CFB4F6DBA8851BE0E3E28DA#today.