Световна купа сабя младежи Тодор Стойчев сребърен медал

Тодор Стойчев извоюва сребро при младежите на Световната купа в Полша

Тодор Стойчев извоюва сребърния медал в турнира на сабя за младежи, който се проведе в полския град Сосньовец. Надпреварата беше валидна за класирането за Световната купа, а на пътеките излязоха 155 сабльори от повече от 15 държави.

Възпитаникът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ с треньор Ивайло Воденов излезе от групите с две загуби и четири победи. В елиминациите Стойчев победи Олимпиус Гугулиас от Великобритания с 15:4, Петер Крайнц от Словения с 15:8 и Тимур Терзи от Украйна с 15:3. В двубоя за влизане сред най-добрите осем Тодор се наложи над Герго Хорват от Унгария с 15:8. В четвъртфинала Стойчев победи Реми Гарик от Франция с 15:12, а в полуфинала спечели срещу Колби Харли от САЩ с 15:14. Във финала сабльорът ни се изправи срещу първия поставен – германецът Колин Хийткок. Срещата завърши с победа на германеца, а Тодор Стойчев заслужено спечели сребърния медал и записа първия си подиум при младежите в турнир за Световната купа.

При младежите индивидуално Димитър Райкин завърши 73-и, а Виктор Филев – 106-и.

В отборната надпревара девойките на България – Белослава Иванова, Ана Михайлова, Кристина Миланова и Емма Нейкова – се класираха на осмо място.

Индивидуално при девойките две от българките влязоха в топ 32: Емма Нейкова завърши 22-а, а Белослава Иванова е 27-а. Други две от сабльорките ни завършиха в топ 64. Ана Михайлова се класира 49-а, а Кристина Миланова – 55-а.

Всички резултати и класирания от турнира можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/20095B8E6BFD44FBBE249ED5FB122398#today.