Сабята на Етрополски кадети кадетки Европейска купа

Повече от 500 фехтовачи идват за „Сабята на Етрополски“

Повече от 500 фехтовачи от 28 държави пристигат за единадесетото издание на международния турнир „Сабята на Етрополски“ от 15 до 17 ноември в зала „Асикс Арена“. В петък, 15 ноември, на пътеките излизат момчетата и момичетата до 14 години, а класирането важи за Европейската купа. В събота и неделя кадетите и кадетките ще се състезават индивидуално и отборно, като състезанието отново е кръг от Европейската купа.

През последните години „Сабята на Етрополски“ се утвърди като един от най-престижните турнири в света, а интересът е огромен. Заради големия брой участници през 2019 двубоите за пръв път ще се проведат в зала „Асикс Арена“, а не в традиционния домакин зала „София“. В столицата пристигат световните сили във фехтовката от Русия, Унгария, САЩ, Румъния, Гърция и Турция, които ще се състезават с пълни отбори от по 40 души. За пръв път ще участват и фехтовачи от Тайван, Латвия, Дания и Египет. България ще бъде представена от повече от 70 състезатели. При кадетките очакванията за призови класирания свързани с Емма Нейкова, която преди няколко дни спечели бронзов медал на състезанието за ЕК в Истанбул, както и с Белослава Иванова, Калина Атанасова, Кристина Миланова, Ана Михайлова, Габриела Захаринова и Михаела Николова. При кадетите с най-големи шансове за победи е Тодор Стойчев.

Патрон на надпреварата ще бъде министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който ще връчи в събота и неделя наградите на победителите. Организатори на състезанието са Българска федерация по фехтовка, Фехтовална академия „Васил Етрополски“ и фехтовален клуб „Свечников“.

Програма на турнира:

15 ноември, петък

Състезание за деца до 14 години, индивидуално

10:00 – 18:00 часа

16 ноември, събота

Сабя кадети индивидуално

9:00 – официално повикване на фехтовачите

17:30 – полуфинали и финал

18:00 – официално награждаване

Сабя кадетки отборно

13:00 – официално повикване на отборите

17:30 – финал

18:00 – официално награждаване

17 ноември, неделя

Сабя кадетки индивидуално

9:00 – официално повикване на фехтовачите

16:00 – финал и официално награждаване

Сабя кадети отборно

13:00 – начало на отборните срещи

16:00 – финал и официално награждаване