световно първенство по фехтовка за младежи, девойки, кадети и кадетки Пловдив

Никола Господинов 12-ти на сабя кадети на световното в Пловдив

Никола Господинов завърши на престижното 12-о място на сабя кадети на световното първенство по фехтовка в Пловдив. В надпреварата участваха 106 състезатели от 46 държави, а България беше представена от Никола Господинов, Симеон Далеков и Николай-Томас Георгиев.

Никола Господинов излезе от групите с пет победи и една загуба и влезе директно във втория кръг от елиминациите под N13. В срещата за място сред най-добрите 32 сабльорът ни победи Жаоксуани Ху от Китай с 15:13. В двубоя за място в топ 16 Господинов надделя над Оскар Вайда от Унгария с 15:11. В срещата за влизане в осмицата фехтовачът ни отстъпи пред Уилям Морил от САЩ със 7:15 и завърши състезанието на 12 място.

Симеон Далеков и Николай-Томас Георгиев също излязоха от групите – съответно с три победи и две загуби, и две победи и три загуби. В елиминациите Далеков загуби срещата си за място в топ 32 от Фуркан Яман от Турция с 6:15 и се класира на 45 място в крайното класиране. Николай-Томас Георгиев отстъпи в първия двубой от елиминациите пред Мануел Лопес Рамон от Испания с 4:15 и завърши 71-ви.

В турнира на сабя кадетки участваха три българки – Мариела Георгиева, Калина Атанасова и Василена Кръстева, като най-предно класиране записа Мариела Георгиева – 22-ра от 92 състезателки. Тя излезе от групите с четири победи и една загуба и влезе директно във втория кръг от елиминациите. В първия си двубой, за място сред най-добрите 32, сабльорката ни победи Ки Руи Абигайл Ком от Сингапур с 15:14. В следващата среща Георгиева отстъпи пред Кийра Диселоус от Великобритания с 14:15 и завърши състезанието на 22 място.

Калина Атанасова излезе от групите с четири победи и две загуби. В елиминациите тя загуби срещата си за място сред най-добрите 32 срещу Нагуа Нафал от Египет с 13:15 и завърши надпреварата на 39 място.

Василена Кръстева влезе в елиминациите след две победи и три загуби, но загуби двубоя за място в топ 32 от Зарифа Хюсеинова от Азербайджан с 8:15 и се класира на 56 място.

Утре световното първенство продължава с отборната надпревара на сабя младежи и сабя девойки.

Всички класирания и резултати можете да следите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/2A65901B9E17425CBA049E3E5C901173#today.