Сабята на Етрополски кадети Никола Господинов

Никола Господинов е 14-ти при кадетите на Сабята на Етрополски

Никола Господинов се класира на 14-то място при кадетите в международния турнир Сабята на Етрополски, който се провежда в зала „Асикс Арена“ и е валиден за Европейската купа. Днес на пътеките излязоха кадетите в индивидуалната надпревара и кадетките за разпределението на медалите отборно.

При кадетите участваха 242 сабльори, като шампион стана Силъс Чой от САЩ, сребърния медал спечели Йигит Аяз от Турция, а на трето място се класираха Габриел Бабайев от САЩ и Арда Танерлер от Турция. България беше представена от 31 млади фехтовачи, като най-добро класиране записа Никола Господинов, завършил на 14 място.

Никола излезе от групите с пет победи и една загуба, а във втория кръг на директните елиминации победи Маркус Айдън Джарет Лий от Малайзия с 15:12. В двубоя за място сред най-добрите 32 българинът отстрани Джо Еванс от Великобритания с 15:10. В срещата за място в топ 16 Господинов победи категорично Арда Мутлу от Турция с 15:3. В двубоя за класиране сред най-добрите 8 сабльорът ни отстъпи пред Ерик Кнолуотър от САЩ с 12:15 и завърши състезанието на 14 място.

Сред най-добрите 32 на турнира се класираха още трима българи: Николай-Томас Георгиев е 21-ви, Никола Меицов е 24-ти, а Станимир Пелов е 32-ри.

В отборната надпревара на кадетките участваха 40 отбора, а първият тим на България в състав Натали Мишинева, Диана Нейчева, Виктория Витлиемова и Теодора Янкова се класира на 10 място. Шампионки станаха представителките на Великобритания, сребърния медал спечели тимът на Румъния, а бронза взе третият отбор на САЩ. Вторият отбор на България (Николета Добрева, Ралица Гаджева, Мина Георгиева и Ива Власева) завърши на 14 място, четвъртият отбор на България (Ая Аройо, Ева Атанасова, Мия Лицова и Мария Тодорова) е 25-ти, а петият отбор на България (Елия Александрова, Николета Богданова, Жаклин Македонова и Инес Шопова) е 31-ви.

Наградите на победителите връчиха проф.Даниела Дашева, зам.-министър на младежта и спорта, Васил Етрополски, президент на фехтовална академия „Васил Етрополски“, проф. Спартак Керемидчиев, член на Съвета на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и Запрян Ванчев, директор на фехтовална академия „Васил Етрополски“.

Утре „Сабята на Етрополски“ продължава с индивидуалната надпревара на кадетките и отборното състезание на кадетите. Всички класирания и резултати можете да видите на https://engarde-service.com/tournament/zheleznik/etropolskisabre2023.