Европейска купа кадети Букурещ

Николай-Томас Георгиев спечели златото на сабя за ЕК кадети в Букурещ

Николай-Томас Георгиев от Пловдив БГ спечели златния медал в едно от престижните състезания на сабя за кадети и кадетки Riposta Cup в Букурещ (Румъния). В надпреварата участваха 450 фехтовачи от 22 държави, като при кадетите на пътеките излязоха 147 сабльори от 18 държави. България беше представена от 20 състезатели, като освен Никола-Томас Георгиев сред най-добрите 32 влязоха още трима наши фехтовачи: Никола Господинов от Младост се класира на 6 място, Станимир Пелов от Свечников раздели 20-21 място с Виктор Айхлер от Швейцария, Иван Колев от Корсар е 24-ти. Симеон Далеков от Свечников завърши 35-ти, Никола Миланов от Корсар е 40-ти, Никола Меицов от Свечников е 50-ти, Тервел Касабов е 53-ти, а Петър Попов от Пловдив БГ е 55-ти.

Николай-Томас Георгиев излезе от групите с шест победи от шест срещи. В елиминациите той влезе като поставен под N2 и в първия си двубой победи Найджъл Уилям Лий от Малайзия с 15:5. В срещата за място сред най-добрите 16 сабльорът ни се наложи над Иван Колев с 15:8. В двубоя за място сред най-добрите 8 Георгиев победи Андрий Фешченко от Украйна с 15:4. В срещата за място на полуфиналите възпитаникът на Пловдив БГ се изправи срещу друг българин – Никола Господинов, и надделя с 15:14. В двубоя за място във финала Георгиев изигра още един оспорван двубой, този път срещу Дмитрий Захребелни от Украйна, и отново победи с 15:14. Във финала фехтовачът ни надделя над Томас Било от Франция с 15:11 и заслужено спечели златния медал.

В отборната надпревара на кадетките първият тим на България в състав Мая Антонова, Ралица Гаджева, Натали Мишинева и Виктория Витлиемова спечелиха бронзовите медали. Сабльорките ни победиха четвъртия отбор на Румъния с 45:34, след това отстраниха втория тим на Великобритания с 45:31, а в двубоя за място във финала отстъпиха пред Румъния с 28:45. В срещата за бронзовите медали българките победиха Азербайджан с 45:32.

Петият отбор на България (Ева Атанасова, Екатерина Чаушева, Мария Джалазова и Ива Власева) се класира на 11 място. Вторият отбор на България (Ая Аройо, Десислава Генкова, Карина Карачорова и Моника Николова) е на 14 място, четвъртият отбор на България (Мина Георгиева, Ева Нарлийска, Инес Шопова и Теодора Янкова) е 15-ти, а третият отбор на България (Елия Бърдарова, Николета Добрева, Мия Лицова и Мария Тодорова) е 16-ти.

Утре състезанието продължава с боевете кадети отборно и кадетки индивидуално. Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/B0FD5F3B041C48BCBA0885F0139623E0#today.