Гран при Орлеан Йоана Илиева

Йоана Илиева се класира 10-а на сабя за Гран при на Орлеан

Йоана Илиева се класира на престижното 10 място в изключително силното състезание на сабя Гран при на Орлеан (Франция), валидно за Световната купа. Като поставена в схемата българката започна участието си в турнира от втория ден при жените и още в първата си среща показа отлична игра – 15:11 срещу Аинхоа Перес от Испания. В следващия двубой, за място сред най-добрите 16, възпитаничката на фехтовална академия „Васил Етрополски“ победи категорично Лиза Пушчай от Унгария с 15:8. В срещата за място в топ 8 Илиева излезе срещу Манон Апити-Брюне от Франция, която е N5 в световната ранглиста и е сребърна медалистка индивидуално и бронзова медалистка отборно от олимпийските игри в Токио. След оспорвана игра сабльорката ни отстъпи с 13:15 и завърши турнира на 10 място.

Емма Нейкова, другата ни представителка сред най-добрите 64 във Франция, излезе в първия си двубой от директните елиминации срещу Лука Счуш от Унгария и отстъпи с 8:15, като зае 52 място в крайното класиране.

В надпреварата на мъжете, в първия си двубой от третия ден на турнира, Тодор Стойчев се изправи срещу Пиетро Торе от Италия за място сред най-добрите 32. Българинът отстъпи с 3:15 пред по-опитния съперник и се нареди на 49 място в крайното класиране.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://engarde-service.com/tournament/rousseau/orleans2023.