Министър на младежта и спорта награда Йоана Илиева

Йоана Илиева получи наградата „Българска спортна слава“ на Министерството на младежта и спорта

Йоана Илиева получи наградата „Българска спортна слава“ за 2023 година на специална церемония в тренировъчната зала на „Арена София“, организирана от Министерството на младежта и спорта. На тържеството бяха отличени всички спортисти, завоювали през 2023 година медали на световни и европейски първенства в олимпийски и паралимпийски дисциплини и категории. Най-добрата ни сабльорка беше сред малцината български атлети, спечелили отличие от световно първенство – бронзов медал на шампионата на планетата по фехтовка в Милано.

Сред официалните гости на събитието бяха премиерът Николай Денков, министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, председателят на комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание Небие Кабак, народни представители, президенти на спортни федерации, олимпийски, световни и европейски шампиони.

От името на Йоана Илиева наградата получи Запрян Ванчев, член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка и директор на фехтовална академия „Васил Етрополски“.

„Господин министър-председател, дами и господа министри, първо искам да благодаря на вас, за това, че държавата обърна отново глава към спорта,“ каза Ванчев, след като получи наградата от проф. Красимир Петков, ректор на Национална спортна академия „Васил Левски“. „Това усещане е много приятно и ви благодаря за това. От името на Йоана Илиева и на българската фехтовка искам да ви благодаря за оказаната чест. Поръчано ми е от нея да благодаря на целия фехтовален екип, на всички приятели на фехтовката в България, защото те стоят зад тези успехи. Щастливи сме, че българската фехтовка отново е на световната карта и върви напред. Надяваме се и обещаваме, че това ще продължи. Благодаря и на проф. Петков за всестранната подкрепа в лицето на Национална спортна академия, за да може фехтовката да се развива. Благодаря на всички и желая успех в Париж.“

Всеки атлет, донесъл на България златно, сребърно или бронзово отличие беше премиран от Българския спортен тотализатор, като осигурените средства са в размер на 110 000 лева.