Световно първенство за младежи и девойки Дубай отборно сабя

Женският ни отбор на сабя десети на Световното за девойки в Дубай

Калина Атанасова, Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова се класираха на десето място отборно на сабя на Световното първенство за девойки в Дубай. Българският отбор, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, влезе в състезанието под N4, но отстъпи в първата среща за място сред най-добрите 16 на Италия с 30:45. В следващия двубой, за разпределение на местата от 11 до 16, сабльорките ни победиха Украйна след изключително оспорвана игра. До последния двубой съперничките водеха в резултата с 40:38, но Емма Нейкова успя да обърне до 45:44. В следващата среща българките се изправиха срещу тима на Германия и се наложиха с 45:42. И тук резултатът се разви както в предишната среща– съперничките поведоха от първия двубой и в предпоследния водеха с 40:33. Емма Нейкова обаче отново игра изключително силно, обърна резултата и донесе победата за България с 45:42. В двубоя за 9-10 място отборът ни отстъпи на Узбекистан с 40:45 и се класира на 10 място

Мъжкият ни отбор на сабя в състав Виктор Филев, Димитър Райкин, Ясен Стоянов и Тодор Стойчев се класира на 12 място при младежите. В първия си двубой българите се наложиха над Мексико с 45:42. В срещата за място сред най-добрите 8 фехтовачите ни отстъпиха пред Узбекистан с 37:45. В двубоя за разпределение за местата от 9-16 възпитаниците на националния треньор Ивайло Воденов победиха Турция в инфарктен мач с 45:44. Герой в срещата беше Димитър Райкин, който излезе последен на пътеката при 40:35 в полза на съперниците и обърна до 45:44. В следващия двубой българите загубиха от Япония с 30:45, а в двубоя за 11-12 място отстъпиха на Полша с 38:45.

Утре Световното първенство по фехтовка за младежи и девойки, кадети и кадетки продължава с надпреварата на рапира младежи и девойки. България ще бъде представена от Васил Чепишев при младежите и от София Цонева при девойките.