Спортист на България Йоана Илиева

Голямо признание за българската фехтовка

Голямо признание за българската фехтовка: Йоана Илиева е Спортист номер 8 на България за 2023 година. Най-добрата ни сабльорка, бронзова медалистка от световното първенство в Милано през миналата година, получи 269 точки в анкетата „Най-добър спортист на България“, проведена сред 107 български спортни журналисти.

“За мен е чест да присъствам тази вечер тук,“ каза възпитаничката на фехтовална академия „Васил Етрополски“ на тържествената церемония в столичния хотел Hyatt Regency Sofia. „Неотдавна бях на това награждаване, но само като зрител. Още си спомням емоцията, когато наблюдавах всички тези спортисти. Не мога да повярвам, че 8 години по-късно се намирам на този подиум. Надявам се да се виждаме при още по-големи успехи. ”, каза фехтовачката ни.

Малко след като получи статуетката си за Спортист номер 8 на България Йоана сподели: „За мен тази награда е изключителна чест, защото аз съм първата жена, която взима награда в тази анкета от спорта фехтовка и влиза в топ 10 на спортистите на България. Това е една от най-престижните награди, които съм успявала да взема. През новата година най-важно за мен е да се класираме за олимпийските игри в Париж. Моята лична цел е да се класираме отборно, но индивидуалната квота също не е на 100 процента гарантирана. В момента работим за това. А след това ще се борим за най-доброто място в Париж.“