Европейски игри Полша 2023

Българките се класираха четвърти на сабя отборно в Краков

Българският отбор на сабя жени с рекордно класиране – четвърто място на Европейските игри в Краков. Тъй като Европейските игри – отборно, са и Европейско първенство, този резултат е най-добър в историята на фехтовката у нас. В надпреварата участваха 12 тима, а Олга Храмова, Йоана Илиева, Белослава Иванова и Емма Нейкова влязоха в турнира под N5. Фехтовачките ни, ръководени от националния треньор Ивайло Воденов, играха уверено и вдъхновено. Те показаха завидни умения със сабята и оставиха след себе си силни отбори като Испания, Германия, Гърция, Полша и Турция.

В първата си среща Храмова, Илиева, Иванова и Нейкова се изправиха срещу Турция, записаха категорична победа с 45:24 и си гарантираха място сред най-добрите 8. В двубоя за място на полуфиналите сабльорките ни излязоха срещу Испания и след изключително оспорвана игра спечелиха с 45:44. Българките поведоха в резултата и водеха до предпоследната смяна, когато испанките от 34:35 стигнаха до 40:37. Последни на пътеката излязоха Йоана Илиева и Арачели Наваро, като европейската шампионка за жени до 23 години показа най-добрата си игра, записа 8 точки срещу 4 за съперничката, обърна резултата до 45:44 и осигури място на България на полуфиналите.

В полуфинала отборът ни отстъпи пред N1 в световната ранглиста Франция с 35:45. В срещата за бронзовите медали сабльорките ни излязоха срещу N3 в световната ранглиста Унгария и след двубой, изпълнен с емоции и напрежение, отстъпиха с 40:45. Сабльорките ни поведоха в резултата, но в осмата смяна унгарките обърнаха резултата и от 34:35 стигнаха до 40:36. В последната смяна Йоана Илиева не успя да повтори подвига си от двубоя срещу Испания, а унгарките спечелиха с 45:40.

В отборната надпревара на шпага мъже българите се класираха на 21 място. Марин Атанасов, Илия Чакъров, Йордан Гълъбов и Светлозар Искров отстъпиха в първия си двубой от елиминациите пред Полша с 35:45 и въпреки че приключиха надпреварата на 21 място показаха потенциал и дадоха заявка за по-добро класиране на следващите състезания.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/F44263F08CFB4F6DBA8851BE0E3E28DA#today.