Виртуална междуконтинентална купа

Гласувайте за най-добрите ни сабльори във Виртуалната междуконтинентална купа в Инстаграм! На линка https://instagram.com/cpe.fencing?igshid=jqkvwrmlnwtk можете да дадете гласа си за най-талантливите ни фехтовачи от 20 до 27 юни в първото международно виртуално състезание по фехтовка в историята. Инициативата за вота е на Панамериканската конфедерация по фехтовка, а първи ще събират гласове състезателите при младежите и девойките на сабя. В Инстаграм можете да подкрепите Йоана Илиева, Симона Недялкова, Емма Нейкова, Белослава Иванова и Теодора Вутова при девойките, както и Тодор Стойчев при младежите.

Припомняме, че през февруари Йоана Илиева стана европейска шампионка за жени до 20 години на сабя на шампионата в Порец (Хърватия). Целта пред националната състезателка с наставник Ивайло Воденов е квота за олимпийските игри в Токио, като двамата вече подновиха тренировките в очакване на първите международни състезания след карантината заради корона вируса. Тодор Стойчев пък спечели комплексната Европейска купа на сабя за кадети за сезон 2019/2020 и е една от големите надежди на българската фехтовка. Симона, Емма, Белослава и Теодора са сред талантите на сабя в България и вече имат победи на десетки турнири.

Победителите при девойките на сабя ще станат ясни на 26 юни, а при младежите – на 27 юни. Гласувайте за българските състезатели!

Корсар Бургас абитуриенти

Състезатели и треньори от фехтовален клуб „Корсар“ изпратиха абитуриенти двама от най-талантливите си възпитаници. Петър Иванов и Антония Сарафова завършиха средното си образование в Немската гимназия и бяха изненадани на изпращането на випуск 2020 в Пантеона в Морската градина от новото поколение сабльори на клуба. Най-малките състезатели от Бургас се явиха в състезателни екипи, посрещнаха абсолвентите в шпалир и ги съпроводиха с оръжие в ръка.

Петър и Антония тренират в „Корсар“ от създаването на клуба и имат зад гърба си няколко години като треньори на най-малките. Носители са на много награди, а присъствието в Морската градина на съотборници и треньори беше изненада за тях. 12-класниците се снимаха за спомен със сабльорите и хванаха оръжията в ръка. Тържеството на клуба се превърна в атракция на събирането на завършващите Немската гимназия, чието силно представяне на матурите след 12 клас заедно с това на Математическата изведе морския град на второ място по успех в страната.

От „Корсар“ пожелаха на Петър и Антония успех и да останат свързани с фехтовката завинаги. Треньори и родители се надяват изпращането на абитуриенти с фехтовални екипи и саби да стане традиция.

деца фехтовка тренировки

Един от моите приятели ме попита „Защо плащаш толкова много пари и изразходваш толкова много време детето ти да практикува ФЕХТОВКА?“ Всъщност аз трябва да призная: Аз не плащам за тренировки по ФЕХТОВКА! Аз не плащам за уроците по ФЕХТОВКА на детето си. Аз не плащам за неговата екипировка, или пък за състезания.

Ако аз не плащам за тренировки по ФЕХТОВКА, тогава за какво плащам?

  • Аз плащам за тези моменти, в които детето ми е толкова уморено, че иска да избяга, но не го прави.
  • Аз плащам за възможността детето ми да изгради и има приятелства до живот.
  • Аз плащам за шанса то да има невероятни треньори, които ще го научат, че ФЕХТОВКАТА не е само за раздвижване, а е за цял живот.
  • Плащам детето ми да научи какво е дисциплина.
  • Плащам детето ми да се научи да се грижи за себе си…
Йоана Илиева Васил Етрополски изложба

Най-добрата ни фехтовачка Йоана Илиева е една от звездите във фото изложбата „Спортът в София през годините“, представяща най-паметните мигове и личности, оставили ярка следа в историята на българската столица и спорт. Автор на снимките е спортният репортер Иван Йочев, а инициатор на събитието са фондация „София – европейска столица на спорта“ и Българският олимпийски комитет. На откриването на изложбата, която се намира в градинката пред НДК, присъстваха председателят на БОК Стефка Костадинова и легендата на българската фехтовка Васил Етрополски, както и големи имена на спорта ни като Здравка Йорданова, Йорданка Благоева, Петкана Макавеева, Димитър Пенев, Ренета Камберова, Живко Вангелов и др. Специални гости бяха трите талантливи момичета – лица на „София – европейска столица на спорта“ Йоана Илиева, Християна Тодорова и Александра Фейгин.

„Снимката на Йоана е една от най-красивите в изложбата, – каза зам.-председателят на фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев. – Нашата фехтовачка вече постигна големи успехи, но ние вярваме, че ще стигне още много върхове. Ще сложим тази снимка на входа на фондацията, защото ценим направеното от нея и вярваме в бъдещето й. Столична община и нашата фондация продължават усилията за популяризиране на спорта и по този начин да се предоставят все повече и повече възможности на жителите и гостите на града за активен и здравословен начин на живот.“

„Поздравявам автора Иван Йочев за прекрасните фотоси, те са част от историята на нашите велики шампиони, част от българската спортна история, – заяви председателят на БОК Стефка Костадинова. – Негови снимки са закупени и ползвани от водещите новинарски агенции и спортни издания по цял свят, което е атестат за майсторство и професионализъм. Благодаря на Столична община за всичко, което прави през последните години в спорта и по-специално в масовия спорт. Тази инициатива става все по-популярна и точно за това искам чрез нея да кажа на всички: „Гледайте нависоко и преследвайте своя връх… Защото ние, българите можем!“.

Откриването на изложбата уважиха и Запрян Ванчев, директор на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и Ивайло Воденов, треньор на националния отбор на сабя и личен наставник на сабльорката ни.

Фотографиите ще бъдат изложени до 10 юни на постаментите в градинката пред НДК до паметника с лъвчето при алеята на входа откъм „Кравай“.

Йоана Илиева Ивайло Воденов олимпийска квалификация

18-годишната Йоана Илиева прави чудеса във фехтовката. Тя стана европейска шампионка на сабя при 20-годишните в началото на годината. Софиянката победи 11 съпернички на шампионата в Хърватия и доказа, че притежава огромен потенциал. Българката имаше планирани сериозни изпитания преди коронавируса да прекрати международния календар, включително и олимпийската квалификация. Специално за читателите на „България Днес“ възпитаничката на треньора Ивайло Воденов сподели как се завръща към нормалния ритъм на подготовка.

– Йоана, върнахте ли се към обичайните тренировъчни натоварвания?
– Когато извънредното положение приключи, бяхме изпратени на лагер в Спортпалас. Там бяхме с националните отбори на други спортове. Готвихме се 10 дни. Беше хубаво начало. След като се върнахме в София, отвориха залите. Във вторник беше първата тренировка там. Най-сетне се видяхме с приятелите от клуба. Тренировките се получават с желание. Чувствам се много добре.

– За колко време прекъснахте с фехтовката по време на изолацията?
– Събраха се две седмици, в които изобщо не тренирах. Използвах времето, за да наваксам с изпуснатия материал в училище. Тогава не се знаеше, че няма да довършим учебната годината. Започнах да тичам в парковете, но ги затвориха. Продължихме с онлайн тренировки по интернет, ала фехтовка няма как да се играе в апартамент, защото ти трябва съперник и пространство. Възползвах се да поуча и да прекарам време с роднините. Когато отвориха парковете, започнахме на открито физическа подготовка. Все още не е ясно докога няма да имаме състезания. Затова на лагера в Спортпалас бяхме оставили спарингите за по-нататък. Сега работим върху физика и техника.

– По думите на вашия треньор Ивайло Воденов сте били във великолепна форма преди световното първенство за девойки и олимпийската квалификация, които бяха отложени. Какви бяха вашите очаквания за двата турнира?
– Имаше три седмици до световното първенство и по-малко от месец до квалификацията. Бях наистина в много добра форма. Стана ми гадно, защото цяла година гонех подобно състояние. Но всяко зло за добро. Не съм последна година девойка. Живот и здраве може догодина да атакувам титлата в тази възрастова група. Няколко дни преди да забранят състезанията загубих само с две точки от олимпийската шампионка по време на Световната купа за жени. През цялото време водех. Ако моят треньор беше пътувал с мен, щях да я победя. Израснах не толкова физически, колкото психически. Вече съм по-концентрирана.

– Колко ценен е опитът от подобни мачове срещу топ състезатели?
– Точно затова съм позитивно настроена, защото догодина ще съм още по-опитна и силна. Стана по-добре с отлагането на състезанията. Квалификацията беше преместена за 20-21 април 2021 година. Това е условна дата в зависимост дали самата олимпиада ще се проведе догодина.

– На какво ще наблегнете при подготовката през тази година и какво смятате, че трябва да добавите във вашия арсенал?
– На първо място тренировките ще се увеличат. Сега съм 12-и клас и заради училище нямаше как да се готвя толкова много. През следващия сезон ще участваме само на състезанията при жените. Това ще ми помогне да се сработя.

– Обмисляте ли как ще продължите вашето образование и планирате ли да останете в България?
– Ще остана тук. От доста време съм го решила. Смятам да запиша Националната спортна академия. Само там ще имам полза от това, че съм спортист и ще съумея да съчетая двете неща максимално.

Огнян Георгиев, „България Днес“
/ Sportal.bg

тренировки Министерство на младежта и спорта правила

Днес разрешихме провеждането на индивидуални спортни занимания на закрито! Със заповед, която подписах по-рано, се позволява залите в България да отворят врати за спортуващите, при спазването на строги противоепидемични мерки. От 22 май ще бъдат позволени и колективните спортни занимания на закрито, а от 26 май е разрешено провеждането на индивидуални и колективни спортни занимания на закрито и открито за деца до 18 годишна възраст.

В заповедта са упоменати мерките, които трябва да бъдат спазвани от собствениците (наемателите) на спортните обекти, от персонала, спортистите, треньорите и длъжностните лица. Указанията са съгласувани с министъра на здравеопазването.

Задължително е провеждането на филтър на входа на съоръженията, като на всички се измерва телесната температура. Максималната хигиена се осигурява чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция, минимум четири пъти дневно, в т. ч. на всички контактни повърхности, които могат да се докосват. Служителите се защитават с маска за лице, шлем или преграда, както и с ръкавици. Най-малко четири пъти месечно трябва да бъде извършвано почистване на филтрите на вентилационните и климатичните инсталации. Тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения трябва да бъдат почиствани и дезинфектирани на всеки час. Собствениците (наемателите) на спортните съоръжения са длъжни да определят служител, който да отговаря за изпълнението и спазването на указанията.

Членовете на персонала, които се чувстват болни и имат оплаквания като настинка, хрема, кихане, болки в гърлото, лека кашлица или повишена телесна температура са задължени да останат у дома. Същото се отнася и в случай на болен в дома на служителите.

В тренировъчните зали не се допускат лица освен спортисти, треньори и длъжностни лица, пряко отговорни за подготовката на състезателите.

Йоана Илиева Ивайло Воденов олимпийски игри Министерство на младежта и спорта

Европейската шампионка за девойки на сабя Йоана Илиева започна тренировки във Варна. След два месеца индивидуални онлайн занимания носителката на Световната купа при девойките за 2019 г. замина на лагер в Спорт палас по програма на Министерството на младежта и спорта за олимпийска подготовка на българските спортисти

Йоана е част от проектоолимпийския отбор на България за игрите в Токио и работи усилено за връщане на върховата си спортна форма. Тя тренира под ръководството на наставника на националния отбор на сабя Ивайло Воденов и с помощта на националните състезателки Емма Нейкова, Теодора Вутова, Олга Храмова и Белослава Иванова.

  • От средата на март провеждахме индивидуални онлайн тренировки и сега трябва да възстановим формата отпреди карантината, – каза националният треньор Ивайло Воденов. – Йоана и съотборничките й се върнаха на пътеките с огромно желание и с общи усилия ще постигнем качеството на игра от Европейското първенство за девойки и кадетки в Хърватия. Целта ни остава класиране на Йоана за олимпийските игри в Токио. След европейската титла в Хърватия квотата не изглежда недостижима, но трябва много и упорита работа.
Европейско първенство Хърватия Йоана Илиева европейска шампионка

Йоана Илиева постигна исторически успех – стана първата българка с европейска титла във фехтовката след ерата Етрополски. Тя имаше амбиции за отлично представяне на световното първенство в САЩ и в олимпийската квалификация в Мадрид. Но пандемията от короновируса отмени всички състезания. Йоана и нейният треньор Ивайло Воденов бяха любезни да отговорят на въпросите на Пресклуб “България” – как тренират в условията на изолация и как ще се подготвят за големите състезания и Олимпийските игри през следващия сезон.

– Здравей Йоана, как тренираш в условията на изолация?
– Здравейте, в условията на изолация е трудно един спортист да поддържа своята най-добра форма, но се старая да го правя. В нашия спорт е много важно да имаш партньор, с когото да тренираш, както и пространство, затова сега нямам възможност да го практикувам. Всеки ден провеждаме видео тренировки, в които работим за сила на мускулите. Сега, когато отвориха парковете, ще можем да работим и за издръжливост и бързина, но за съжаление към фехтовката не се знае кога ще успея да се върна.

– Какво ти харесва и какво не при подготовката вкъщи?

– Харесва ми, че най-накрая имам време да си бъда вкъщи, но за съжаление и в момента съм много ангажирана заради уроците ми и подготовката за матурите. Определено не ми харесва да съм затворена между четири стени, да не виждам роднините ми и приятелите си, да не знам кога ще мога да тренирам пълноценно и дали ще мога да се върна в училище, но се опитвам да съм позитивна и да не мисля за лошите неща. Смятам, че това е най-доброто, което могат да направят всички.

– Поддържаш ли контакти с твоите съотборници, обменяте ли идеи и методика за по-ефективна подготовка и възстановяване?
– Както казах, ежедневно тренираме заедно онлайн, като през почивките си общуваме, също така се чувам и с треньора ми за допълнителни съвети.

– Сега, когато всички сме принудени да си стоим у дома, как обикновено протича един ден на Йоана Илиева?
– Обикновенно денят ми протича по ясна програма: сутрин уча уроците си, след това имам тренировка и вечерта ми остава малко свободно време.

– В какво още искаш да се усъвършенстваш?
– Освен в спорта, сега се опитвам да се концентрирам максимално за предстоящите ми матури и да завърша средното си образование с отличен успех.

– В дните на принудителна изолация откри ли у себе си неподозирани умения? Спазваш ли специална диета и кое е любимото ти ястие?

– Открих, че мога да готвя, ха-ха, или поне да си приготвям храна, която ми е вкусна. Това също заема част от моето време. Старая се да ям разнообразно, с повече салати и плодове, и по малко вредни храни. Обичам да си приготвям пържоли и най-различни видове салати. Не мисля, че съм открила нов талант у себе си, но като че ли върша своите задачи много по-съвестно.

– Стана лице на „София – европейска столица на спорта“. Имаш ли някакви ангажименти и инициативи в тази насока?
– Ангажиментът ми към „София – европейска столица на спорта“ е да привличам повече хора да спортуват, за съжаление в момента това е много трудно, но се надявам всеки да успява да отдели време поне малко да се раздвижва.

– Има една българска поговорка за такива времена – „Всяко зло за добро“. Кое е доброто за теб сега?
– Аз подкрепям тази поговорка, добро има винаги и дано и други го виждат. Сега имаме възможност да обърнем повече внимание на близките си, на самите себе си и да преосмислим времето, което подценявахме.


Ивайло Воденов, старши треньор на Националния отбор по сабя: „Йоана бе в чудесна форма за световното първенство и олимпийската квалификация“


– Здравейте г-н Воденов, месец преди световното за девойки в САЩ и олимпийската квалификация в Мадрид състезанията бяха отменени и трябваше да се върнете в България. Как приехте решението на МОК да отложи провеждането на Олимпийските игри през 2021 г.?

– Решението е обсъждано от много специалисти и смятам, че е правилно. Въпреки това е жалко за всички спортисти и спортни деятели, отделили години в подготовка за този форум, както и да живеят в неяснота дали въобще ще могат да участват. Конкретно за нас – бяхме навлезли в много добра форма и 15 дни преди провеждането на световното първенство то беше отложено. Както знаете, Йоана щеше да влезе в това състезание като фаворит и действащ европейски шампион, тъй като през март месец 2020 тя спечели титлата на първенството в Порец, Хърватия.

– Как продължава подготовката на националите в условията на изолация! Ще има ли други състезания до края на сезона? Има ли яснота за квалификациите за Олимпийските игри?
– Подготовката я провеждаме изцяло в домашни условия, следваме програма и изпълняваме тренировките онлайн. До месец септември не се очакват никакви състезания, а за новия сезон, който започва след това, все още няма яснота. Няма и нова дата за квалификацията за Олимпиадата.

– Как се подготвят националните състезатели? Как следите тяхната форма, какви указания им давате?
– Досега с отбора наблягахме на теория и общи упражнения онлайн, от другата седмица вече ще започнем и тренировки в парковете.

– Обменяте ли информация с Ваши колеги – за нова методики, за нови упражнения?
– В непрекъснат контакт сме с колеги в чужбина, обсъждаме и обменяме различни нови упражнения и методи за тренировки, предвид общата за целия свят извънредна ситуация.

– Кое е доброто за Вас сега в тази лоша обстановка?
– Доброто е, че успяхме да си починем, да обърнем внимание на семействата си, както и на спокойствие да осмислим постигнатото и да адаптираме нови методики в тренировките.

Sportal.bg

Българска федерация по фехтовка състезания

Всички състезания от календара на Българска федерация по фехтовка се отменят до второ нареждане във връзка със заповед на Министъра на спорта от 8 март 2020 година, както и заради обявеното на 13 март извънредно положение в страната. Международната федерация по фехтовка отменя всички състезания за срок от 30 дни, считано от 12 март 2020. Световното първенство за кадети и младежи в Солт Лейк Сити (САЩ) и олимпийската квалификация за зона „Европа“ ще бъдат пренасрочени (повече подробности вижте тук).

Българска федерация по фехтовка пожелава на всички състезатели и приятели на спорта здраве и да се пазят. Ще се видим на пътеките при първа възможност!

Йоана Илиева Ивайло Воденов олимпийски игри Васил Етрополски

Във фехтовката, за да си добър, трябва постоянно да се променяш – признава Йоана Илиева, европейска шампионка за девойки на сабя. – Няма друг спорт, който да развива така бързината на реакцията и издръжливостта, но и да изостря мисленето.
Зад гърба си 18-годишната софиянка вече има солидна колекция от отличия. През 2019-а тя завършва сезона под №1 в световната ранглиста, и то при каките до 20 години, печели и бронз на мондиала в Полша, което се случва за първи в историята на женската ни фехтовка. А в края на февруари Йоана ликува със златото на континента на първенството също до 20 г. в Хърватия, което идва след 11 поредни победи.

„За това състезание отидох по-рано, за да се адаптирам, и всеки ден бях в залата, докато дойде моят ред – разказва възпитаничката на „Академия Васил Етрополски“. – Дори от вълнение се разплаках, когато едно момиче стана шампионка… Никой не вярваше, че мога да стана първа. Но този път бях изключително концентрирана. А когато спечелих титлата, не можех да осъзная какво съм постигнала.“

Всъщност Йоана среща емблемата на българската фехтовка още 9-годишна. Тогава Васил Етрополски е гост на коледно тържество на новоучредената на негово име академия.
„Въпреки че бях болна и с температура се включих в демонстрациите, а той след края дойде да ме поздрави – спомня си момичето. – Каза ми: „Браво, страхотно се представи!“. Тогава още не знаех кой е.“
После съдбата ги среща още няколко пъти, включително и на Европейската купа за кадети „Сабята на Етрополски“, на която Йоана става трикратна победителка.
„Винаги следи моите изяви пише ми, поздравява ме – казва Илиева. – Сега, когато спечелих европейската титла също много се зарадва. А когато съм била в САЩ на състезания, постоянно е с нас, разказва ни любопитни истории от неговата кариера. И това много ме зарежда и вдъхновява.“

Йоана е сред първите деца, които започват да тренират в академията на трикратния носител на Световната купа за мъже. Започва, когато е едва на 8 години. И макар че пробва таекуондо, лека атлетика и плуване, нито един от тези спортове не успяв да грабне момичето.
„Заниманията по фехтовка бяха много забавни, под формата на игри, и това много ми хареса – споделя Йоана. – Атмосферата беше невероятна…“

Тогава Илиева тренира при Весела Шаламанова, а когато вече „набира скорост“ е забелязана от националния селекционер Ивайло Воденов. Той става и неин личен треньор, с който постига най-големите си успехи до момента.
В началото семейството й било против да се занимава със спорт. „Все ми казваха: „Спортът няма да те храни, не можеш да се издържаш“, но сега вече всички ме подкрепят“, разкрива Йоана.
Но както кариерата на повечето спортисти, така и тази на Йоана тръгва с фалстарт. На първото си градско състезание тя губи още в първата среща, а на следващото вече е втора. Едва на 15 години става победителка. И така отличията започват да се нижат.

Но момичето разкрива, че освен тренировки на чисто специфичните особености на сабята, допълнително прави и общофизическа подготовка. „Приятно ми е да тичам, да съм във фитнеса, правя го с голямо желание“, казва тя.
Още при дебюта си на голямо първенство Йоана впечатлява с изявите си. 13-годишна заедно с треньора си отиват на световното до 17 г. в Узбекистан. И въпреки че противничките й са доста по-големи от нея българката успява да ги бие и завършва 9-та в крайното класиране.

„Беше огромен успех – признава тийнейджърката. – А през последните две години неизменно съм в световния елит. Вече усещам как противничките ми изпитват страх от мен. И американки, и рускини, и италианки гледат да играят срещу моята игра. Затова се старая винаги да променям нещо и да ги изненадвам всеки път. Радвам се, че се получи и на световното, и сега на европейското.“
А Запрян Ванчев, директор на Академията, пък признава, че освен талант и физически качества, шампионката притежава голяма упоритост, трудолюбие и мотивираност.

„Наскоро тренирах 14-годишни деца и Йоана също беше в залата наблизо – разказва Ванчев. – И когато им казах, че дадено упражнение с оръжието трябва да направят 1000 пъти, за да се научат да го прилагат правилно, имаше недоволство. Тогава Йоана мина и им каза: „Преди време моят треньор ме накара 100 пъти да повторя един елемент, а аз го направих 1000“. Затова й се получават нещата, защото е упорита и постоянна.“
През месец април Илиева ще се включи в следващото голямо предизвикателство за нея. Тя ще стартира на олимпийската квалификация в Мадрид . В надпреварата се очакват близо 30 състезателки от цял свят, а само победителката ще вземе квота за Токио 2020.

„Не е невъзможно – коментира шансовете й Ванчев. – Преди време Панчо Пасков спечели такава квалификация и отиде на олимпиада в Рио 2016, където би световния шампион на сабя.“
Редом с тренировките Йоана заляга и над учебниците. Тази година й предстои да завърши средното си образование в столичното 35-о училище с изучаване на чужди езици. „Първият ми език е френски, а вторият – руски, засега успехът ми е 5,50 – 5,60 – казва сабльорката. – Радвам се, че учителите ме разбират и се опитвам да оправдая доверието им.“

И отсега Илиева мисли за кариерата си след фехтовката, която също смята да е свързана със спорта.
„Искам да следвам в Националната спортна академия, но не треньорски профил, а да е в посока спортна журналистика, спортен мениджмънт“, разкрива тийнейджърката. – А в професионален план си пожелавам да стигна до още върхове и България да се гордее с моите успехи!“

Красимира Станкова, в. „Труд“