световно първенство за младежи и кадети в Египет

Българската фехтовка записа пореден успех, след като девойките ни завършиха пети отборно на сабя на Световното първенство по фехтовка за младежи и кадети в Египет. Отборът ни в състав Йоана Илиева, Белослава Иванова, Емма Нейкова и Теодора Вутова под ръководството на треньора Ивайло Воденов игра невероятно и за малко изпусна дуелите за медалите. В двубоя за влизане сред най-добрите 8 българските сабльорки победиха Египет с 45:31. Последва  среща със силния отбор на Турция, а нашите момичета отстъпиха с 39:45. В срещите за класиране от 5 до 8 място фехтовачките ни победиха с 45:37 отбора на Русия, поставен като N1 в елиминациите. Последва победа над поставените с N2 сабльорки от Франция с 45:44 и заслужено пето място в отборната надпревара.

При младежите сабльорите ни заеха 18 място, след като загубиха в първия кръг от елиминациите от Узбекистан с 34:45. Въпреки това Виктор Филев, Димитър Райкин и Тодор Стойчев оставиха отлични впечатления и показаха потенциал за по-добро класиране.

Световно първенство по фехтовка за кадети и младежи в Египет

И във втория ден от Световното  първенство по фехтовка за кадети и младежи в Египет българските състезатели записаха отлични боеве и блестящо представяне под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов. Емма Нейкова завърши десета при кадетките, а Ана Михайлова се класира 14-та. Калина Атанасова зае 25 място от 49 участнички. При кадетите Виктор Филев е 41-ви.

Емма Нейкова, която през миналата пролет завърши седма на Европейското първенство за кадети в Хърватия, зае престижното десето място. В групите тя записа пет победи и една загуба, а първата й среща от елиминациите беше за влизане сред най-добрите 16 срещу Яна Собал от Беларус. Българката спечели двубоя с категоричното 15:7, след което се изправи срещу Теодора Неагу от Румъния. Емма отстъпи със 7:15, и зае десето място в крайното класиране.

Ана Михайлова също се представи отлично, като излезе от групите с три победи и две загуби. В двубой за влизане сред най-добрите 16 тя победи Стан Амалия от Румъния с 15:8. Следващата й среща беше срещу номер 2 в света Юлия Салабай от Русия, като българката загуби с 14:15.

Калина Атанасова излезе от групите с три победи и две загуби. В двубоя за влизане сред най-добрите 16 тя отстъпи на Екатерина Кузовая от Русия и се класира 25-та.

При кадетите Виктор Филев игра много добре, като в групите записа две победи и три загуби. В двубой за влизане сред първите 32 той се изправи срещу Парк Юнсеонг от Южна Корея, загуби с 10:15 и се завърши 41 в крайното класиране.

световно първенство по фехтовка за кадети и младежи в Египет

Българските фехтовачи започнаха по блестящ начин участието си в Световното първенство по фехтовка за кадети и кадетки, младежи и девойки, което стартира днес в Кайро (Египет). Трима състезатели завършиха в топ 16, което е отлично постижение за националния отбор и наставника му Ивайло Воденов. Йоана Илиева завърши девета на сабя при девойките, а Тодор Стойчев е десети на сабя при младежите. Белослава Иванова се класира 13-та, Теодора Вутова – 55-та, а Емма Нейкова – 60-та. Димитър Райкин завърши 67-ми, а Виктор Филев – 89-ти.

Европейската шампионка за девойки от миналата година Йоана Илиева влезе в елиминациите след блестяща игра в групите, където записа шест победи от шест мача. В двубоя за място сред най-добрите 32 Йоана победи Дария Гонцова от Украйна с 15:10. В среща за място сред първите 16 българската сабльорка надделя с 15:7 над Фелиция Якоб от Румъния. Последва двубой срещу Хонор Джонсън от САЩ, който нашата състезателка загуби с 14:15.

Тодор Стойчев също игра отлично, като спечели и шестте си мача в групите. В елиминациите, в двубой за влизане сред най-добрите 32-ма носителят на Европейската купа за кадети сезон 2019/2020 спечели с 15:11 срещу Роберт Видовзки от САЩ. В следващата си среща сабльорът ни отново беше категоричен и надделя с 15:10 над Яухени Казанойски от Беларус. В двубоя за влизане в топ 8 Стойчев се изправи срещу Си Ханг Алвинг Со от Хонконг, но отстъпи с 5:15.

Белослава Иванова показа впечатляваща игра и завърши на 13 място в крайното класиране. Тя записа пет победи в групите. В елиминациите тя спечели първия си двубой с Айсел Ахадова от Азербайджан с 15:12, във втория беше категорична – 15:8 срещу Мелани Салгадо от Мексико, а третия загуби с 8:15 от Наталия Ботело от Мексико.

купа Тракия купа България сабя

Отлично представяне записаха представителите на фехтовална академия „Васил Етрополски“ в турнира за купа Тракия, който се проведе в неделя в Пловдив и беше валиден за купа България. В четирите състезания от турнира академията извоюва 8 медала, а 13 фехтовачи влязоха във финалните осмици.

С невероятен хъс и умения се дуелираха най-малките представители на академия „Етрополски“ – до 11 години. Момчетата и момичетата от клуб Корсар, клуб Несебър и клуб Диневи Фехтовка от няколко години работят с треньора Георги Миланов и са част от талантливо поколение, което тренира сериозно и вече има успехи в състезания. При момчетата до 11 години в турнира участваха трима сабльори от фехтовален клуб Несебър: Борис Чапкънов, Антонио Маноилов и Димитър Стоянов, като Борис извоюва сребърен медал, а Антонио спечели бронзово отличие. Звездата на турнира беше малкият Димитър, който се фехтоваше с невероятно желание и енергия, и въпреки че отстъпваше физически на останалите състезатели, завърши на шесто място. В мача за спечелване на медал той се спъна и само това му попречи да извоюва първото си отличие на сабя.

За пръв път на почетната стълбичка се качи и представител на клуб Диневи фехтовка. При момичетата до 11 години Екатерина Чаушева завърши трета от 14 състезателки и показа, че занапред ще е сред претендентките за отличията.

Дълго чакана купа извоюва друга представителка на фехтовална академия „Васил Етрополски“ – Ана Михайлова от клуб Свечников. През последните години тя влизаше неизменно в осмицата, но не стигаше до първото място. Сега Ана взе титлата в най-силната възраст – при кадетките до 17 години, в конкуренцията на 20 състезателки. На второ място се класира Михаела Николова от Корсар, а бронзовите медали си разделиха Калина Атанасова от Свечников и Кристина Миланова от Корсар. Сред първите 16 се наредиха 11 състезателки на академията, като поради участие в международен лагер с женския национален отбор, състезанието пропусна Емма Нейкова.

В двубоите при кадетките за купа Тракия силно впечатление направиха 15 момичета на възраст между 14 и 17 години, които се представиха на световно ниво и ще бъдат в основата на силни женски отбори за предстоящите големи състезания и олимпийски игри. Състезателките от академия „Етрополски“ взеха първите седем места от топ 8 при кадетките. При кадетите Виктор Филев навлиза във форма и завърши с бронзов медал.

годишни награди 2020

Фехтовална академия „Васил Етрополски“ отличи най-добрите си фехтовачи за 2020 година на тържествена церемония. 2020 беше най-успешната от създаването на академията през 2009 и една от най-успешните за българската фехтовка. Йоана Илиева извоюва първа европейска титла в историята на фехтовката в България, а успехите на състезателите са плод на труда на екипа от 15 треньори.

Сред десетте най-изявени фехтовачи за 2020 са: Йоана Илиева, Емма Нейкова, Тодор Стойчев, Олга Храмова, Христо Ефимов, Димитър Райкин, Ана Михайлова, Георги Златаров, отборът жени в състав Йоана Илиева, Габриела Захаринова, Василена Кръстева и Калина Атанасова, отборът младежи в състав Тодор Стойчев, Валентин Воденов и Ясен Стоянов, и отборът кадети в състав Тодор Стойчев, Ясен Стоянов, Георги Златаров, Ивайло Александров и Павел Павлов. Плакета за най-добър треньор за 2020 година получи Едуард Зуев. Наградите бяха връчени от директора на фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев и от спортния директор на академията Ивайло Воденов.

„Изборът за най-добри състезатели за 2020 година беше много труден, – каза Ивайло Воденов. – За пръв път в историята ни награждаваме сабльори с отлично класиране само на международни състезания – на турнири за Европейска и Световна купа, както и на европейско първенство. Ако се беше провело и световното първенство, със сигурност щяхме да имаме призьори и там, и да ги наградим днес. Пожелавам на всички много успехи и изборът за най-добри състезатели на академията за 2021 да е още по-труден.“

Българска федерация по фехтовка годишни награди

Българска федерация по фехтовка награди най-добрите състезатели за 2020 година на тържествена церемония в Министерството на младежта и спорта. За отлични постижения със специални плакети бяха отличени Йоана Илиева, Емма Нейкова, Белла Иванова, Олга Храмова, Тодор Стойчев, Рахим Рашайда, Васил Ивакимов, Георги Златаров и Димитър Райкин. Наградата за най-добър отбор взе тимът кадети мъже в състав Тодор Стойчев, Георги Златаров, Ангел Вълков, Ивайло Александров, Ясен Стоянов и Павел Павлов.

Отличието за най-добър треньор на годината за невероятния 11 пореден път получи наставникът на националния отбор на сабя Ивайло Воденов. За пети пореден път призът за най-добър съдия отиде у Васил Миленчев.

„Българска федерация по фехтовка връчва годишните си награди повече от 12 години, но за пръв път всичките отличени състезатели са с най-малко 32 място от големи турнири – състезания за Европейска и Световна купа, европейски шампионат и т.н., – каза най-добрият треньор за годината Ивайло Воденов. – Това важи и за отбора на кадетите, и е наистина отлично постижение. Без награди останаха още трима състезатели, завършили сред най-добрите 32 на голям турнир. Отборът на сабя жени, който има трето място на старт за Световната купа, също е без плакет, но трябваше да ограничим избора си до десет позиции. Българската фехтовка досега не е имала толкова добри резултати и предполагам, че 2021 година ще е още по-успешна. Благодаря на всички за труда и за успехите.“

Плакетите на наградените връчиха председателят на БФФ Величка Христева, членът на УС на БФФ Запрян Ванчев и световният шампион на сабя от 1983 г. Васил Етрополски. Да подкрепят своите възпитаници на церемонията присъстваха и треньорите Димитър Кънчев (треньор на Рахим Рашайда) и Даниел Бояджиев (теньор на Васил Ивакимов).

Красен Кралев фехтовка награда

Легендата на българската фехтовка Васил Етрополски връчи на министъра на младежта и спорта Красен Кралев специален плакет от името на Българска федерация по фехтовка в знак на благодарност за подкрепата му към спорта. На срещата присъстваха още председателят на БФФ Величка Христева, треньорът на националния отбор на сабя Ивайло Воденов, и членовете на УС на БФФ Йордан Гълъбов и Запрян Ванчев. Те изказаха задоволството си от дългогодишното сътрудничество с институциите и от специалното съдействие от страна на министър Кралев. Председателят на БФФ Величка Христева отчете, че заради пандемията от COVID-19 са настъпили сериозни размествания в международния състезателния календар, но у нас големите турнири по фехтовка са били проведени. Тя благодари на министър Красен Кралев за помощта, която ММС оказва на клубовете. През 2021 г. те ще получат двойно повече средства за реализирането на своите проекти по Програмата за развитие на спортните клубове.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди Йоана Илиева, която през миналата година продължи отличното си представяне и спечели европейската титла при жените до 20 г. Отличен беше и нейният треньор Ивайло Воденов, определен за най-добър наставник. Спортният министър пожела на Илиева да спечели квота за Oлимпийските игри в Токио, които ще се проведат през лятото. 


Красен Кралев награди с почетен плакет на ММС и световния шампион на сабя от 1983 г. Васил Етрополски за заслугите му към развитието на фехтовката в България. В неговата академия, която разполага със седем центъра в страната, се подготвят някои от най-добрите ни състезатели. 

международен турнир Сабята на Етрополски

Младите български сабльори обраха златните медали във втория ден от международния турнир по фехтовка „Сабята на Етрополски“, който се проведе в зала „София“. В конкуренцията на силните румънски състезатели бяха излъчени индивидуалните шампиони при момчетата и момичетата до 14 години и отборните победители при кадетите и кадетките.

При момичетата до 14 години след двубои, изпълнени с обрати и много емоции, шампионка стана Натали Мишинева от Свечников. На второ място се класира Алексиа Милитару от ЦСТА Букурещ (Румъния), а на трето място завършиха Жаклин Македонова от Корсар и Виктория Витлиемова от ЦСКА. При момчетата до 14 години триумфира Никола Господинов от Младост. Сребърния медал спечели Симеон Далеков от Олимпик, а бронза разделиха Кристиян Бойков от Русе и Виктор Китенов от Корсар.

Отборната надпревара при кадетите и кадетките предложи равностойни двубои на много високо ниво. След поредица оспорвани срещи, при кадетките до 17 години, първото място извоюва отборът България 3 (Калина Атанасова, Емма Нейкова, Натали Спасова), второто място остана за България 1 (Аля Филипова, Ана Михайлова, Кристина Миланова), а третото – за България 2 (Василена Кръстева, Михаела Николова, Даниела Петкова). Кадетите също демонстрираха висока класа, но заради контузии на двама състезатели финалът между Свечников и Русе не се игра, а титлата беше присъдена служебно на Свечников (Людмил Андреев, Виктор Филев, Михаил Хаджилазов, Димитър Лазов). Алек Башалов, Кристиян Бойков, Теодор Шопов и Веселин Великов от Русе взеха сребърните медали, а на трето място остана България 2007 (Симеон Далеков, Станимир Пелов, Радослав Воденов).

Призьорите получиха наградите си от легендата на българската фехтовка Васил Етрополски, и от директорите на фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев и Ивайлов Воденов.

„Щастлив съм, че имах възможността на гледам на живо това състезание и да съпреживея емоциите на участниците, – каза Васил Етрополски. – В българската фехтовка има много млади таланти, във всички възрастови групи, и въпреки епидемията от коронавирус и ограниченията, които тя наложи на спорта, те продължават да тренират и да се развиват. Пожелавам им да не губят ентусиазма си, да пазят любовта си към фехтовката и да стигнат до върховете в този спорт.“

„Сабята на Етрополски“ се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, „Кока-кола“, „Интерснак“, клуб Икономика 2000 и „Диневи груп“. Организатори бяха Българска федерация по фехтовка, фехтовална академия „Васил Етрополски“ и фехтовален клуб „Свечников“.

Класиране

Момчета до 14 години

1            Никола Господинов      Младост

2            Симеон Далеков            Олимпик

3            Кристиян Бойков           Русе

3            Виктор Китенов             Корсар

5            Станимир Пелов            ЦСКА

6            Никола Миланов           Корсар

7            Себастиан Капатина     ЦСТА Букурещ (Румъния)

8            Иван Колев       Корсар

Момичета до 14 години

1            Натали Мишинева        Свечников

2            Алексиа Милитару        ЦСТА Букурещ (Румъния)

3            Жаклин Македонова   Корсар

3            Виктория Витлиемова ЦСКА

5            Теодора Оарга ЦСТА Букурещ (Румъния)

6            Ива Власева      ЦСКА

7            Бриана Пелин  ЦСТА Букурещ (Румъния)

8            Елиа Бардарова             Младост

Кадетки до 17 години отборно

1            България 3        Калина Атанасова, Емма Нейкова, Натали Спасова

2            България 1        Аля Филипова, Ана Михайлова, Кристина Миланова

3            България 2        Василена Кръстева, Михаела Николова, Даниела Петкова

Кадети до 17 години отборно

1            Свечников         Людмил Андреев, Виктор Филев, Михаил Хаджилазов, Димитър Лазов

2            Русе      Алек Башалов, Кристиян Бойков, Теодор Шопов, Веселин Великов

3            България 2007  Симеон Далеков, Станимир Пелов, Радослав Воденов

международен турнир "Сабята на Етрополски"

Млади надежди на фехтовката от България, Румъния и Австрия мериха сили в 12 издание на международния турнир „Сабята на Етрополски“, който започна днес в зала „София“. Състезанието се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, а на пътеките излязоха състезатели от две възрастови групи – до 12 и до 17 години. След оспорвани битки и много емоции бяха излъчени индивидуалните шампиони в надпреварата.

При момичетата до 12 години златния медал извоюва Преслава Алекова от Русе, среброто спечели Габриела Георгиева от Маркели, а третото място разделиха Николета Добрева от Железник и Бриана Пелин от ЦСТА Букурещ (Румъния).

При момчетата до 12 години на първо място се класира Себастиан Капатина от ЦСТА Букурещ, на второ място завърши Едуард Винтила от АЦС Туш (Румъния), а на трето място се класираха Тодор Стефанов от Младост и Веселин Вълев от Корсар.

Надпреварата при кадетките събра 25 състезателки на световно ниво, а сабльорките демонстрираха отлични умения. След оспорвани битки първото място извоюва Кристина Миланова от Корсар, на второ място се класира Михаела Николова от Корсар, а бронзовия медал си поделиха Емма Нейкова и Калина Атанасова от Свечников.

При кадетите шампион стана Веселин Великов от Русе, на второ място завърши Виктор Филев от Свечников, а трети се класираха Никола Господинов от Младост и Камен Христов от ЦСКА.

„За пореден път „Сабята на Етрополски“ се превърна в празник на фехтовката, – каза директорът на фехтовална академия Запрян Ванчев. – В зала „София“ дойдоха младите ни надежди и показаха, че епидемията от коронавирус не им е попречила да се усъвършенстват в сабята и не е отнела от хъса им за победа. Поздравявам всички участници и се надявам да продължат да работят упорито, за да осъществят мечтите си в спорта.“

Победителите получиха наградите си от легендата на българската фехтовка Васил Етрополски и от Запрян Ванчев, директор на фехтовална академия „Васил Етрополски“. Състезанието се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, „Кока-кола“, „Интерснак“, клуб Икономика 2000 и „Диневи груп“. Организатори са Българска федерация по фехтовка, фехтовална академия „Васил Етрополски“ и фехтовален клуб „Свечников“.

В неделя турнирът продължава в 10:00 ч. с боевете на момчетата и момичетата до 14 години индивидуално, в 14:00 ч. стартират отборните битки при кадетите и кадетките, а финалът и награждаването е в 16:00 часа.

Класиране

Момичета до 12 години

1            Преслава Алекова         Русе

2            Габриела Георгиева     Маркели

3            Николета Добрева        Железник

3            Бриана Пелин  ЦСТА Букурещ (Румъния)

5            Ингрид Матееску ЦСТА Букурещ (Румъния)

6            Десислава Генкова       Младост

7            Ирина Власеану             ЦСТА Букурещ (Румъния)

8            Марина Апостолова     Младост

Момчета до 12 години

1            Себастиан Капатина     ЦСТА Букурещ (Румъния)

2            Едуард Винтила             АЦС Туш             (Румъния)

3            Тодор Стефанов            Младост

3            Веселин Вълев Корсар

5            Никола Мейцов             Тамплиер

6            Константин Ракитски    Младост

7            Никола Кирков ЦСКА

8            Ивайло Андонов           Олимпик

Кадетки до 17 години

1            Кристина Миланова     Корсар

2            Михаела Николова       Корсар

3            Калина Атанасова         Свечников

3            Емма Нейкова Свечников

5            Виктория Шаварш         Русе

6            Василена Кръстева       Свечников

7            Ана Михайлова             Свечников

8            Аля Филипова  Свечников

Кадети до 17 години

1            Веселин Великов           Русе

2            Виктор Филев   Свечников

3            Никола Господинов      Младост

3            Камен Христов ЦСКА

5            Алек Башалов  Русе

6            Людмил Андреев          Свечников

7            Димитър Лазов              Свечников

8            Иван Колев       Корсар

държавно първенство за момчета и момичета до 11 и до 13 години

Най-малките състезатели на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ доминираха на държавното първенство на сабя за момчета и момичета до 11 и до 13 години, което се проведе през уикенда в Пловдив. Сабльорите ни спечелиха 3 шампионски титли, два сребърни медала и пет бронзови отличия. Още четири деца и един отбор влязоха във финалните осмици и бяха на крачка от медалите при сериозна конкуренция и отлични технически умения, показани от съперниците.

В държавното първенство в Пловдив се включиха повече от 80 състезатели от София, Пловдив, Несебър, Русе, Поморие, Бургас, Свети Влас, Карнобат, Стара Загора и Варна. Фехтовална академия „Васил Етрополски“ беше представена от девет клуба – Свечников, Тамплиер, Корсар, Маркели, Железник, Несебър, Ангард, Виа Понтика и Диневи.

При момичетата до 13 години индивидуална шампионка стана Натали Мишинева от Свечников, а на второ място се класира Габриела Георгиева от Маркели. При момчетата до 13 индивидуално години Виктор Китенов и Иван Колев от Корсар спечелиха бронзови медали.

В отборната надпревара във възрастова група до 13 години при момчетата на първо място се класираха фехтовачите на Корсар, а при момичетата сабльорките на Свечников спечелиха бронзови медали.

При момчетата до 11 години златния медал извоюва Веселин Вълев от Корсар, а Никола Мейцов от Тамплиер спечели бронзовото отличие. При момичетата Габриела Георгиева от Маркели спечели сребърен медал, а Николета Добрева от Железник се класира на трето място.

Във финалните осмици влязоха Жаклин Македонова от Корсар (5 място, момичета до 13 години), Борис Чапкънов от Несебър (6 място, момчета до 11 години), Емили Лазарова от Железник (7 място, момичета до 11 години), Никола Миланов от Корсар (8 място, момчета до 13 години), а момчетата до 13 години на Тамплиер се класираха на шесто място отборно.

Поздравяваме всички треньори, състезатели и родители за отличното представяне и пожелаваме на всички още много успехи на пътеките!