годишни награди 2020

Фехтовална академия „Васил Етрополски“ отличи най-добрите си фехтовачи за 2020 година на тържествена церемония. 2020 беше най-успешната от създаването на академията през 2009 и една от най-успешните за българската фехтовка. Йоана Илиева извоюва първа европейска титла в историята на фехтовката в България, а успехите на състезателите са плод на труда на екипа от 15 треньори.

Сред десетте най-изявени фехтовачи за 2020 са: Йоана Илиева, Емма Нейкова, Тодор Стойчев, Олга Храмова, Христо Ефимов, Димитър Райкин, Ана Михайлова, Георги Златаров, отборът жени в състав Йоана Илиева, Габриела Захаринова, Василена Кръстева и Калина Атанасова, отборът младежи в състав Тодор Стойчев, Валентин Воденов и Ясен Стоянов, и отборът кадети в състав Тодор Стойчев, Ясен Стоянов, Георги Златаров, Ивайло Александров и Павел Павлов. Плакета за най-добър треньор за 2020 година получи Едуард Зуев. Наградите бяха връчени от директора на фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев и от спортния директор на академията Ивайло Воденов.

„Изборът за най-добри състезатели за 2020 година беше много труден, – каза Ивайло Воденов. – За пръв път в историята ни награждаваме сабльори с отлично класиране само на международни състезания – на турнири за Европейска и Световна купа, както и на европейско първенство. Ако се беше провело и световното първенство, със сигурност щяхме да имаме призьори и там, и да ги наградим днес. Пожелавам на всички много успехи и изборът за най-добри състезатели на академията за 2021 да е още по-труден.“

Българска федерация по фехтовка годишни награди

Българска федерация по фехтовка награди най-добрите състезатели за 2020 година на тържествена церемония в Министерството на младежта и спорта. За отлични постижения със специални плакети бяха отличени Йоана Илиева, Емма Нейкова, Белла Иванова, Олга Храмова, Тодор Стойчев, Рахим Рашайда, Васил Ивакимов, Георги Златаров и Димитър Райкин. Наградата за най-добър отбор взе тимът кадети мъже в състав Тодор Стойчев, Георги Златаров, Ангел Вълков, Ивайло Александров, Ясен Стоянов и Павел Павлов.

Отличието за най-добър треньор на годината за невероятния 11 пореден път получи наставникът на националния отбор на сабя Ивайло Воденов. За пети пореден път призът за най-добър съдия отиде у Васил Миленчев.

„Българска федерация по фехтовка връчва годишните си награди повече от 12 години, но за пръв път всичките отличени състезатели са с най-малко 32 място от големи турнири – състезания за Европейска и Световна купа, европейски шампионат и т.н., – каза най-добрият треньор за годината Ивайло Воденов. – Това важи и за отбора на кадетите, и е наистина отлично постижение. Без награди останаха още трима състезатели, завършили сред най-добрите 32 на голям турнир. Отборът на сабя жени, който има трето място на старт за Световната купа, също е без плакет, но трябваше да ограничим избора си до десет позиции. Българската фехтовка досега не е имала толкова добри резултати и предполагам, че 2021 година ще е още по-успешна. Благодаря на всички за труда и за успехите.“

Плакетите на наградените връчиха председателят на БФФ Величка Христева, членът на УС на БФФ Запрян Ванчев и световният шампион на сабя от 1983 г. Васил Етрополски. Да подкрепят своите възпитаници на церемонията присъстваха и треньорите Димитър Кънчев (треньор на Рахим Рашайда) и Даниел Бояджиев (теньор на Васил Ивакимов).

Красен Кралев фехтовка награда

Легендата на българската фехтовка Васил Етрополски връчи на министъра на младежта и спорта Красен Кралев специален плакет от името на Българска федерация по фехтовка в знак на благодарност за подкрепата му към спорта. На срещата присъстваха още председателят на БФФ Величка Христева, треньорът на националния отбор на сабя Ивайло Воденов, и членовете на УС на БФФ Йордан Гълъбов и Запрян Ванчев. Те изказаха задоволството си от дългогодишното сътрудничество с институциите и от специалното съдействие от страна на министър Кралев. Председателят на БФФ Величка Христева отчете, че заради пандемията от COVID-19 са настъпили сериозни размествания в международния състезателния календар, но у нас големите турнири по фехтовка са били проведени. Тя благодари на министър Красен Кралев за помощта, която ММС оказва на клубовете. През 2021 г. те ще получат двойно повече средства за реализирането на своите проекти по Програмата за развитие на спортните клубове.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди Йоана Илиева, която през миналата година продължи отличното си представяне и спечели европейската титла при жените до 20 г. Отличен беше и нейният треньор Ивайло Воденов, определен за най-добър наставник. Спортният министър пожела на Илиева да спечели квота за Oлимпийските игри в Токио, които ще се проведат през лятото. 


Красен Кралев награди с почетен плакет на ММС и световния шампион на сабя от 1983 г. Васил Етрополски за заслугите му към развитието на фехтовката в България. В неговата академия, която разполага със седем центъра в страната, се подготвят някои от най-добрите ни състезатели. 

международен турнир Сабята на Етрополски

Младите български сабльори обраха златните медали във втория ден от международния турнир по фехтовка „Сабята на Етрополски“, който се проведе в зала „София“. В конкуренцията на силните румънски състезатели бяха излъчени индивидуалните шампиони при момчетата и момичетата до 14 години и отборните победители при кадетите и кадетките.

При момичетата до 14 години след двубои, изпълнени с обрати и много емоции, шампионка стана Натали Мишинева от Свечников. На второ място се класира Алексиа Милитару от ЦСТА Букурещ (Румъния), а на трето място завършиха Жаклин Македонова от Корсар и Виктория Витлиемова от ЦСКА. При момчетата до 14 години триумфира Никола Господинов от Младост. Сребърния медал спечели Симеон Далеков от Олимпик, а бронза разделиха Кристиян Бойков от Русе и Виктор Китенов от Корсар.

Отборната надпревара при кадетите и кадетките предложи равностойни двубои на много високо ниво. След поредица оспорвани срещи, при кадетките до 17 години, първото място извоюва отборът България 3 (Калина Атанасова, Емма Нейкова, Натали Спасова), второто място остана за България 1 (Аля Филипова, Ана Михайлова, Кристина Миланова), а третото – за България 2 (Василена Кръстева, Михаела Николова, Даниела Петкова). Кадетите също демонстрираха висока класа, но заради контузии на двама състезатели финалът между Свечников и Русе не се игра, а титлата беше присъдена служебно на Свечников (Людмил Андреев, Виктор Филев, Михаил Хаджилазов, Димитър Лазов). Алек Башалов, Кристиян Бойков, Теодор Шопов и Веселин Великов от Русе взеха сребърните медали, а на трето място остана България 2007 (Симеон Далеков, Станимир Пелов, Радослав Воденов).

Призьорите получиха наградите си от легендата на българската фехтовка Васил Етрополски, и от директорите на фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев и Ивайлов Воденов.

„Щастлив съм, че имах възможността на гледам на живо това състезание и да съпреживея емоциите на участниците, – каза Васил Етрополски. – В българската фехтовка има много млади таланти, във всички възрастови групи, и въпреки епидемията от коронавирус и ограниченията, които тя наложи на спорта, те продължават да тренират и да се развиват. Пожелавам им да не губят ентусиазма си, да пазят любовта си към фехтовката и да стигнат до върховете в този спорт.“

„Сабята на Етрополски“ се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, „Кока-кола“, „Интерснак“, клуб Икономика 2000 и „Диневи груп“. Организатори бяха Българска федерация по фехтовка, фехтовална академия „Васил Етрополски“ и фехтовален клуб „Свечников“.

Класиране

Момчета до 14 години

1            Никола Господинов      Младост

2            Симеон Далеков            Олимпик

3            Кристиян Бойков           Русе

3            Виктор Китенов             Корсар

5            Станимир Пелов            ЦСКА

6            Никола Миланов           Корсар

7            Себастиан Капатина     ЦСТА Букурещ (Румъния)

8            Иван Колев       Корсар

Момичета до 14 години

1            Натали Мишинева        Свечников

2            Алексиа Милитару        ЦСТА Букурещ (Румъния)

3            Жаклин Македонова   Корсар

3            Виктория Витлиемова ЦСКА

5            Теодора Оарга ЦСТА Букурещ (Румъния)

6            Ива Власева      ЦСКА

7            Бриана Пелин  ЦСТА Букурещ (Румъния)

8            Елиа Бардарова             Младост

Кадетки до 17 години отборно

1            България 3        Калина Атанасова, Емма Нейкова, Натали Спасова

2            България 1        Аля Филипова, Ана Михайлова, Кристина Миланова

3            България 2        Василена Кръстева, Михаела Николова, Даниела Петкова

Кадети до 17 години отборно

1            Свечников         Людмил Андреев, Виктор Филев, Михаил Хаджилазов, Димитър Лазов

2            Русе      Алек Башалов, Кристиян Бойков, Теодор Шопов, Веселин Великов

3            България 2007  Симеон Далеков, Станимир Пелов, Радослав Воденов

международен турнир "Сабята на Етрополски"

Млади надежди на фехтовката от България, Румъния и Австрия мериха сили в 12 издание на международния турнир „Сабята на Етрополски“, който започна днес в зала „София“. Състезанието се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, а на пътеките излязоха състезатели от две възрастови групи – до 12 и до 17 години. След оспорвани битки и много емоции бяха излъчени индивидуалните шампиони в надпреварата.

При момичетата до 12 години златния медал извоюва Преслава Алекова от Русе, среброто спечели Габриела Георгиева от Маркели, а третото място разделиха Николета Добрева от Железник и Бриана Пелин от ЦСТА Букурещ (Румъния).

При момчетата до 12 години на първо място се класира Себастиан Капатина от ЦСТА Букурещ, на второ място завърши Едуард Винтила от АЦС Туш (Румъния), а на трето място се класираха Тодор Стефанов от Младост и Веселин Вълев от Корсар.

Надпреварата при кадетките събра 25 състезателки на световно ниво, а сабльорките демонстрираха отлични умения. След оспорвани битки първото място извоюва Кристина Миланова от Корсар, на второ място се класира Михаела Николова от Корсар, а бронзовия медал си поделиха Емма Нейкова и Калина Атанасова от Свечников.

При кадетите шампион стана Веселин Великов от Русе, на второ място завърши Виктор Филев от Свечников, а трети се класираха Никола Господинов от Младост и Камен Христов от ЦСКА.

„За пореден път „Сабята на Етрополски“ се превърна в празник на фехтовката, – каза директорът на фехтовална академия Запрян Ванчев. – В зала „София“ дойдоха младите ни надежди и показаха, че епидемията от коронавирус не им е попречила да се усъвършенстват в сабята и не е отнела от хъса им за победа. Поздравявам всички участници и се надявам да продължат да работят упорито, за да осъществят мечтите си в спорта.“

Победителите получиха наградите си от легендата на българската фехтовка Васил Етрополски и от Запрян Ванчев, директор на фехтовална академия „Васил Етрополски“. Състезанието се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, „Кока-кола“, „Интерснак“, клуб Икономика 2000 и „Диневи груп“. Организатори са Българска федерация по фехтовка, фехтовална академия „Васил Етрополски“ и фехтовален клуб „Свечников“.

В неделя турнирът продължава в 10:00 ч. с боевете на момчетата и момичетата до 14 години индивидуално, в 14:00 ч. стартират отборните битки при кадетите и кадетките, а финалът и награждаването е в 16:00 часа.

Класиране

Момичета до 12 години

1            Преслава Алекова         Русе

2            Габриела Георгиева     Маркели

3            Николета Добрева        Железник

3            Бриана Пелин  ЦСТА Букурещ (Румъния)

5            Ингрид Матееску ЦСТА Букурещ (Румъния)

6            Десислава Генкова       Младост

7            Ирина Власеану             ЦСТА Букурещ (Румъния)

8            Марина Апостолова     Младост

Момчета до 12 години

1            Себастиан Капатина     ЦСТА Букурещ (Румъния)

2            Едуард Винтила             АЦС Туш             (Румъния)

3            Тодор Стефанов            Младост

3            Веселин Вълев Корсар

5            Никола Мейцов             Тамплиер

6            Константин Ракитски    Младост

7            Никола Кирков ЦСКА

8            Ивайло Андонов           Олимпик

Кадетки до 17 години

1            Кристина Миланова     Корсар

2            Михаела Николова       Корсар

3            Калина Атанасова         Свечников

3            Емма Нейкова Свечников

5            Виктория Шаварш         Русе

6            Василена Кръстева       Свечников

7            Ана Михайлова             Свечников

8            Аля Филипова  Свечников

Кадети до 17 години

1            Веселин Великов           Русе

2            Виктор Филев   Свечников

3            Никола Господинов      Младост

3            Камен Христов ЦСКА

5            Алек Башалов  Русе

6            Людмил Андреев          Свечников

7            Димитър Лазов              Свечников

8            Иван Колев       Корсар

държавно първенство за момчета и момичета до 11 и до 13 години

Най-малките състезатели на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ доминираха на държавното първенство на сабя за момчета и момичета до 11 и до 13 години, което се проведе през уикенда в Пловдив. Сабльорите ни спечелиха 3 шампионски титли, два сребърни медала и пет бронзови отличия. Още четири деца и един отбор влязоха във финалните осмици и бяха на крачка от медалите при сериозна конкуренция и отлични технически умения, показани от съперниците.

В държавното първенство в Пловдив се включиха повече от 80 състезатели от София, Пловдив, Несебър, Русе, Поморие, Бургас, Свети Влас, Карнобат, Стара Загора и Варна. Фехтовална академия „Васил Етрополски“ беше представена от девет клуба – Свечников, Тамплиер, Корсар, Маркели, Железник, Несебър, Ангард, Виа Понтика и Диневи.

При момичетата до 13 години индивидуална шампионка стана Натали Мишинева от Свечников, а на второ място се класира Габриела Георгиева от Маркели. При момчетата до 13 индивидуално години Виктор Китенов и Иван Колев от Корсар спечелиха бронзови медали.

В отборната надпревара във възрастова група до 13 години при момчетата на първо място се класираха фехтовачите на Корсар, а при момичетата сабльорките на Свечников спечелиха бронзови медали.

При момчетата до 11 години златния медал извоюва Веселин Вълев от Корсар, а Никола Мейцов от Тамплиер спечели бронзовото отличие. При момичетата Габриела Георгиева от Маркели спечели сребърен медал, а Николета Добрева от Железник се класира на трето място.

Във финалните осмици влязоха Жаклин Македонова от Корсар (5 място, момичета до 13 години), Борис Чапкънов от Несебър (6 място, момчета до 11 години), Емили Лазарова от Железник (7 място, момичета до 11 години), Никола Миланов от Корсар (8 място, момчета до 13 години), а момчетата до 13 години на Тамплиер се класираха на шесто място отборно.

Поздравяваме всички треньори, състезатели и родители за отличното представяне и пожелаваме на всички още много успехи на пътеките!

международен турнир "Сабята на Етрополски"

Момчетата и момичетата до 12 години ще стартират първи в 12 издание на международния турнир по фехтовка „Сабята на Етрополски“, който започва на 31 октомври в зала София. Според предварителната програма те ще излязат на пътеките в 10:00 часа в събота. След тях в бой ще влязат кадетите мъже индивидуално, а от 14:00 часа сили ще мерят кадети жени – индивидуално. Финалът и награждаването са от 16:00 часа.

В неделя, 1 ноември, от 10:00 часа започва надпреварата при момчетата до 14 години. Момичетата до 14 години ще кръстосат саби от 12:00 часа. Боевете на кадетите мъже и жени отборно са от 14:00 часа. Финалът и награждаването са от 16:00 часа.

Организатори на „Сабята на Етрополски“ са Българска федерация по фехтовка, фехтовална академия „Васил Етрополски“ и фехтовален клуб „Свечников“. Състезанието се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, „Кока-кола“, „Интерснак“, клуб Икономика 2000 и „Диневи груп“.

Предварителна програма

31-ви октомври

10:00 ч.  Момичета и  момчета до 12 години – индивидуално

12:00 ч.  Кадети мъже – индивидуално

14:00 ч.  Кадети жени – индивидуално

16:00 ч.  Финал и награждаване

1-ви ноември

10:00 ч. Момчета до 14 год. – индивидуално

12:00 ч. Момичета до 14 год.- индивидуално

14:00 ч. Кадети мъже и жени – отборно

16:00 ч. Финал и награждаване

държавно първенство Пловдив

Отлично представяне записаха фехтовачите на фехтовална академия „Васил Етрополски“ на държавното първенство на сабя за мъже и жени, което се проведе в събота и в неделя в Пловдив. В конкуренцията на повече от 120 състезатели от София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас и Пазарджик, възпитаниците на академията спечелиха 3 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала, а още четири сабльори влязоха във финалните осмици.

В турнира на сабя индивидуално при жените златния медал извоюва Йоана Илиева от Свечников, сребърния остана за Олга Храмова от Свечников, а Емма Нейкова взе бронзовото отличие. Габриела Захаринова завърши пета, а Василена Кръстева – осма. При мъжете Тодор Стойчев се класира на трето място, Димитър Райкин завърши шести, а Георги Златаров – осми.

В отборната надпревара при мъжете шампион стана тимът Свечников звезди – Георги Георгиев, Стефан Булдеев, Любослав Бурнев и Панчо Пасков. Свечников 1 в състав Валентин Кювлиев, Виктор Павлов, Тодор Стойчев и Димитър Райкин спечели сребърните отличия. При жените сабльорките на академията стигнаха до първото и второто място – отборът на Свечников 1 в състав Калина Атанасова, Габриела Захаринова, Йоана Илиева и Василена Кръстева спечели купата, а Свечников 2 (Емма Нейкова, Ана Михайлова, Елица Станимирова, Олга Храмова) взе сребърните медали.

Класиране, държавно първенство, Пловдив 2020

Сабя жени индивидуално

1            Йоана Илиева  Свечников

2            Олга Храмова  Свечников

3            Белослава Иванова      ЦСКА

3            Емма Нейкова Свечников

5            Габриела Захаринова  Свечников

6            Теодора Вутова             ЦСКА

7            Симона Недялкова       Младост

8            Василена Кръстева       Свечников

Сабя мъже индивидуално

1            Добрин Гьонов ЦСКА

2            Иван Мандов   Пловдив БГ

3            Андрей Никанов            Младост

3            Тодор Стойчев Свечников

5            Стефан Рохас    Русе

6            Димитър Райкин            Свечников

7            Ангел Вълков   Пловдив БГ

8            Георги Златаров            Корсар

Сабя мъже отборно

1            Свечников Звезди         Георги Георгиев, Стефан Булдеев, Любослав Бурнев, Панчо Пасков

2            Свечников 1      Валентин Кювлиев, Виктор Павлов, Тодор Стойчев, Димитър Райкин

3            Пловдив БГ       Ангел Вълков, Иван Мандов, Красимир Петров, Петър Петров

Сабя жени отборно

1            Свечников 1      Калина Атанасова, Габриела Захаринова, Йоана Илиева, Василена Кръстева

2            Свечников 2      Емма Нейкова, Ана Михайлова, Елица Станимирова, Олга Храмова

3            ЦСКА    Теодора Вутова, Белослава Иванова, Петя Петрова, Петя Узунова

международен турнир "Сабята на Етрополски"

12-о издание на международния турнир „Сабята на Етрополски“ ще се проведе на 31 октомври и 1 ноември в зала „София“. Надпреварата ще определи шампионите във три възрастови групи – мъже и жени под 17 години, под 14 години и под 12 години.

международен турнир по фехтовка за "Купа Бургас"

Калина Атанасова от клуб Свечников и Никола Господинов от Младост са шампионите от втория ден на международния турнир по фехтовка за „Купа Бургас“, в който на пътеките излязоха сабльорите до 14 години. Състезанието събра в бургаската зала „Бойчо Брънзов“ 34 момичета и 46 момчета от България и Румъния, а фехтовачите показаха отлични умения и желание за победа.

При момичетата до 14 години златния медал извоюва Калина Атанасова от Свечников, която надигра съперничките си с лекота. Втора остана Ния Нанчева от Младост, а третото място разделиха румънките Алексия Милитару от ЦСТА и Теодора Оарга от ЦСТА.

При момчетата шампион стана Никола Господинов от Младост, сребърния медал спечели Станимир Пелов от ЦСКА. Бронзови отличия взеха Виктор Китенов от Корсар и Борис Тончев от Младост.

Специални гости на състезанието бяха зам.-кметът на Бургас Диана Саватева, началник отдел спорт в Община Бургас Веселина Деведжиева, общинският съветник и председател на комисията по спорт Тодор Йосифов, легендата на българската фехтовка и президент на едноименната фехтовална академия Васил Етрополски и директорът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев.

В двата дни от надпреварата за „Купа Бургас“ на пътеките излязоха 138 момчета и момичета, разделени във възрастови групи до 12 и до 14 години. Състезанието беше организирано от Европейската конфедерация по фехтовка, Българската федерация по фехтовка, Фехтовална академия „Васил Етрополски“, клуб по фехтовка „Корсар“ и кметство Бургас, с любезното съдействие на „Кока-кола“ и „Диневи груп“.

Класиране

Момичета до 14 години

1            Калина Атанасова         Свечников         България

2            Ния Нанчева     Младост            България

3            Алексия Милитару        ЦСТА    Румъния

              Теодора Оарга ЦСТА    Румъния

5            Василена Кръстева       Свечников         България

6            Мария Тодорова           Младост            България

7            Ана Франческа Качулева           Пловдив БГ       България

8            Наталия Спасова           Свечников         България

Момчета до 14 години

1            Никола Господинов      Младост            България

2            Станимир Пелов            ЦСКА    България

3            Виктор Китенов             Корсар България

              Борис Тончев   Младост            България

5            Иван Колев       Корсар България

6            Мирослав Прокопиев  НСА       България

7            Дачиан Еначе   Стяуа    Румъния

8            Рарес Костеа    Дуел     Румъния