Европейско първенство Базел

Йоана Илиева е 11-та на европейското първенство по фехтовка

Йоана Илиева се класира на 11 място на сабя жени на европейското първенство по фехтовка, което се провежда в Базел. В турнира се включиха 52 състезателки, а за някои от тях това е последното голямо състезание преди олимпийските игри в Париж. България беше представена на сабя жени от Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова.

Йоана Илиева излезе от групите с четири победи и една загуба. Във втория кръг от директните елиминации тя победи Елена Ернандес от Испания с 15:7. В двубоя за място в топ 8 възпитаничката на фехтовална академия Васил Етрополски отстъпи пред Арачели Наваро от Испания с 8:15 и завърши турнира на 11 място.

Олга Храмова излезе от групите с една победа и четири загуби. В първия кръг от директните елиминации тя победи Лука Счуш от Унгария с 15:14. В двубоя за място сред най-добрите 16 възпитаничката на фехтовална академия Васил Етрополски отстъпи пред Мартина Крисцио от Италия с 12:15 и се класира на 32 място.

Емма Нейкова излезе от групите три победи и три загуби, а в първия кръг от директните елиминации отстъпи пред Жолиен Кортейн от Белгия с 13:15, с което завърши на 34 място.

Калина Атанасова записа в групите една победа и четири загуби и зае 41 място в крайното класиране.

На шпага мъже на пътеките в Базел излязоха 100 състезатели, сред които и четирима българи – Йордан Гълъбов, Светлозар Искров, Васил Ивакимов и Рахим Рашайда. Най-добре от тях се представи Рахим Рашайда, който завърши надпреварата на 43 място. Той излезе от групите с 4 победи и 2 загуби, а във втория кръг от елиминациите отстъпи пред Жерар Гонел от Испания с 11:15.

Йордан Гълъбов записа в групите 3 победи и 3 загуби. В първия кръг от директните елиминации той надделя над Вадимс Кулесовс от Латвия с 15:11. В двубоя за място сред най-добрите 32 възпитаникът на НСА отстъпи пред Алек Бруук от Великобритания с 12:15 и зае 57 място в крайното класиране.

Светлозар Искров излезе от групите с 2 победи и 4 загуби. В първия кръг от директните елиминации той отстъпи пред Пол Джа Санчес-Литим от Великобритания с 11:15 и завърши турнира на 68 място.

Васил Ивакимов записа в групите 1 победа и 5 загуби, което го нареди на 88 място в крайното класиране.

Утре европейското първенство продължава с отборните надпревари на рапира мъже и шпага жени. Българските фехтовачи ще излязат отново на пътеките в събота, когато са отборните турнири на сабя жени и шпага мъже.

Всички класирания и резултати от европейското първенство по фехтовка можете да следите на https://www.fencingworldwide.com/en/4575-2023/pools/1.