Европейско първенство за младежи и девойки до 23 години

Йоана Илиева е пета на европейското по фехтовка за девойки до 23 години

Йоана Илиева се класира пета на европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки до 23 години, което се провежда в Анталия (Турция) от 1 до 4 юни. Турнирът започна с индивидуалните надпревари на сабя, шпага и рапира.

На сабя жени освен Йоана Илиева, възпитаничка на фехтовален клуб Свечников, в надпреварата се включиха още 3 българки – Калина Атанасова (Свечников), Белослава Иванова (ЦСКА) и Емма Нейкова (Свечников).

Йоана Илиева излезе от групите с 5 победи и 1 загуба. В елиминациите тя победи във втория кръг Йева Ехамиан от Грузия с 15:1, а в двубоя за място сред най-добрите 8 отстрани Олександра Бондар от Украйна с 15:11. В двубоя за място на полуфиналите Илиева отстъпи пред Бенедета Фузети от Италия с 11:15 и завърши надпреварата на 5 място.

Емма Нейкова се класира за елиминациите с 5 победи и една загуба. В двубоя за място сред най-добрите 16 тя отстъпи пред Фаустин Клапие от Франция с 14:15 и се нареди на 18 място в крайното класиране.

Калина Атанасова излезе от групите с 3 победи и 3 загуби. В елиминациите, в двубоя за място сред най-добрите 16, тя отстъпи пред Доротиа Бевиз от Унгария със 7:15 и се класира 28-а в надпреварата.

Белослава Иванова записа в групите 3 победи и 3 загуби, а в елиминациите отстъпи в срещата за място сред най-добрите 16 пред Аинхоа Перес от Испания с 10:15 и зае 29 място в крайното класиране.

На сабя мъже в надпреварата се включиха четирима българи: Тодор Стойчев (Свечников), Виктор Филев (Свечников), Димитър Райкин (Свечников) и Ивайло Александров (Корсар). Най-добре се представи Тодор Стойчев, който след 5 победи и една загуби в групите, отстъпи в първия си двубой в елиминациите пред Бохдан Боховин от Украйна с 11:15 и завърши на 19 място в крайното класиране.

Димитър Райкин е 44-и след 2 победи и 4 загуби в групите и загуба в елиминациите от Лаша Кутчукидзе от Грузия с 14:15.

Ивайло Александров завърши 49-и като записа 2 победи и 4 загуби в групите. Виктор Филев раздели 61-62 място с Абас Хюсеинов (ОНД) след 6 загуби в групите.

В индивидуалната надпревара на шпага при мъжете на пътеките в Анталия излязоха четирима българи: Йордан Гълъбов (НСА), Александър Костадинов (Черно море – Варна), Рахим Рашайда (НСА) и Радослав Стойчев (Черно море – Варна).

Двама от шпажистите ни влязоха сред най-добрите 16: Йордан Гълъбов се класира на 13 място, а Рахим Рашайда е 15-и.

Йордан Гълъбов излезе от групите с 4 победи и 2 загуби. Във втория кръг на елиминациите той победи Йонас Валер от Чехия с 15:14, а в двубоя за място сред най-добрите 16 се наложи над Аксели Хейнамаа от Финландия с 15:12. В срещата за място в топ 8 Гълъбов отстъпи пред Мигел Фразао от Португалия с 10:15 и завърши турнира на 13 място.

Рахим Рашайда записа в групите 4 победи и 2 загуби. Във втория кръг на елиминациите той отстрани Ерик Тобиас от Естония с 15:14, а в следващата среща победи Бендикс Келпе от Германия с 15:14. В двубоя за място в топ 8 Рашайда загуби от Гергели Ковач от Унгария с 6:15 и се нареди на 15 място в крайното класиране.

Александър Костадинов завърши на 75 място след 5 загуби и една победа в групите, а Радослав Стойчев е 82-и с 5 загуби и една победа в групите.

На шпага жени в турнира участваха две българки: Матея Петкова (НСА) и Михаела Стефанова (Пентатлон).

Матея Петкова излезе от групите с 2 победи и 3 загуби. В елиминациите тя отстъпи в първия кръг пред Карола Маканьо от Италия със 7:15 и завърши турнира на 47 позиция.

Михаела Стефанова завърши турнира на 63 място след шест загуби в групите.

В надпреварата на рапира при жените до 23 години България беше представена от Златина Караиванова (Авитохол). Тя завърши надпреварата на 50 място след шест загуби в групите.

Днес европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки до 23 години продължава с отборните надпревари на сабя мъже и рапира мъже и жени. Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/06FC0F96A87C499D9A93BFBC3F9A59FD#today.