Световно първенство по фехтовка 2023

77 място за Иван Мандов на сабя мъже в първия ден от световното по фехтовка в Италия

Иван Мандов записа най-доброто класиране от петимата български представители, които излязоха на пътеките в първия ден от световното първенство по фехтовка за мъже и жени в Милано (Италия). Сабльорът ни се класира 77-и от 170 фехтовачи, които се бореха за 64 места в основната схема.

Мандов започна със силна игра в групите, където записа четири победи и две загуби, и влезе в директните елиминации на предварителния кръг под N32. В първия си двубой фехтовачът ни победи Йорел Жуо Руи Сии от Сингапур с 15:10, след като изоставаше с 8:10, но направи зрелищен обрат. Във втората среща от елиминациите българинът отстъпи пред Мохамад Фотухи от Иран с 5:15 и приключи надпреварата на 77 място.

Виктор Филев излезе от групите с две победи и три загуби, а в първия си двубой от елиминациите победи категорично Ахмед Феряни от Тунис с 15:7. В следващата среща сабльорът ни отстъпи пред Матей Чиду от Румъния с 6:15 и се класира на 92 място.

Тодор Стойчев записа в групите две победи и три загуби и влезе в директните елиминации под N86. В първия си двубой носителят на комплексната Европейска купа за кадети за сезон 2019/2020 надделя над Юингу Ян от Китай с 15:10. В следващата среща Стойчев отстъпи след оспорвана игра пред Пьотр Счепаник от Полша с 14:15 и се нареди на 93 място в крайното класиране.

Димитър Райкин също излезе от групите, и с три победи и три загуби влезе в следващия кръг на надпреварата. В срещата с Инаки Браво от Испания сабльорът ни отстъпи с 6:15 и се класира на 113 място.

На шпага жени 16-годишната Виктория Велиславова записа в групите две победи и три загуби. В директните елиминации от предварителния кръг тя отстъпи пред Таникша Хатри от Индия с 8:15-и завърши на 130 място от 184 участници.

Утре световното първенство по фехтовка продължава с боевете на рапира жени индивидуално и шпага мъже индивидуално. Очакваме срещите на трима българи в турнира на шпага – Йордан Гълъбов, Самуел Петканчин и Ростислав Русев.

Всички класирания и резултати можете да следите на https://www.fencingworldwide.com/en/23081-2022/tournament/.