Сабята на Етрополски Васил Етрополски София

600 бъдещи звезди на фехтовката ще се борят за „Сабята на Етрополски“ в София

От петък до неделя повече от 600 бъдещи звезди на фехтовката ще излязат на пътеките в зала „Асикс Арена“ в София за медалите на „Сабята на Етрополски“. Това е най-големият и най-силен турнир на сабя за кадети и кадетки и е валиден за Европейската купа. През годините трофея са печелили някои от най-добрите ни фехтовачи – Панчо Пасков, Любослав Бурнев, Йоана Илиева и Тодор Стойчев, а сега очакванията са да изгрее новата българска звезда. Организатори на надпреварата са Българска федерация по фехтовка, Фехтовална академия „Васил Етрополски“ и фехтовален клуб „Свечников“. Спонсори са Банкя, Интерснак, Соник старт, Делта груп, Диневи груп, с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и фондация София- Европейска столица на спорта.

„Сабята на Етрополски“ стартира в петък с боевете на момчетата и момичетата до 14 години. Надпреварата за тях е само индивидуално, а заявки за участие са подали 77 сабльори и 83 сабльорки от 14 държави.

В събота и неделя е състезанието на кадетите и кадетките. При мъжете за призовите места индивидуално и отборно ще се борят 242 участника, а при жените – 209 фехтовачки от 24 държави. Боевете започват в 9.30 ч, а финалите ще бъдат около 17.30 ч.

При кадетките България ще бъде представена от 26, а при кадетите – от 32 сабльори. Очакванията ни за медали са при кадетите, като с най-големи шансове за призови места са Никола Господинов, Станимир Пелов, Симеон Далеков и Николай-Томас Георгиев.

В зала „Асикс Арена“ ще присъства и най-успешният български фехтовач Васил Етрополски, който ще награди победителите.