Европейски игри 2023

14 български фехтовачи стартират на Европейските игри в Полша

14 български фехтовачи ще участват на Европейските игри 2023, които се провеждат от 21 юни до 2 юли в Полша. На шпага ще се състезават Йордан Гълъбов, Светлозар Искров, Илия Чакъров, Марин Атанасов и Михаела Стефанова. На рапира ще участва Васил Чепишев, а на сабя – Иван Мандов, Виктор Филев, Димитър Райкин, Тодор Стойчев, Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Белослава Иванова. Треньори на състезателите са Ивайло Воденов и Йордан Гълъбов.

Надпреварата в турнира по фехтовка започва в неделя, 25 юни, с боевете на рапира жени индивидуално и сабя мъже индивидуално. Надеждите за медали в българския отбор са свързани с Йоана Илиева, която преди по-малко от седмица записа рекордно за фехтовката ни класиране – шеста на сабя на Европейското първенство за жени в Пловдив. Йордан Гълъбов също игра блестящо в Пловдив и се класира седми. Ако покаже същите умения и хладнокръвие, той може да е сред претендентите за медал на шпага и в Краков. През последните няколко сезона женският ни отбор на сабя постоянно подобрява играта си и ще се бори за призово място на Европейските игри.

В турнира по фехтовка на Европейските игри ще участват 467 спортисти от 37 държави. Боевете в Таурон Арина ще бъдат предавани наживо на https://europeangames.tv. Отборната надпревара има статут на европейско първенство и на олимпийска квалификация за Париж 2024.

Програма

25 юни, неделя

Рапира жени, индивидуално

Сабя мъже, индивидуално

26 юни, понеделник

Шпага жени, индивидуално

Рапира мъже, индивидуално

27 юни, вторник

Шпага мъже, индивидуално

Сабя жени, индивидуално

28 юни, сряда

Рапира жени, отборно

Сабя мъже, отборно

29 юни, четвъртък

Шпага жени, отборно

Рапира мъже, отборно

30 юни, петък

Шпага мъже, отборно

Сабя жени, отборно