купа Тракия купа България сабя

Триумф за академия „Етрополски“ в турнира за купа Тракия

Отлично представяне записаха представителите на фехтовална академия „Васил Етрополски“ в турнира за купа Тракия, който се проведе в неделя в Пловдив и беше валиден за купа България. В четирите състезания от турнира академията извоюва 8 медала, а 13 фехтовачи влязоха във финалните осмици.

С невероятен хъс и умения се дуелираха най-малките представители на академия „Етрополски“ – до 11 години. Момчетата и момичетата от клуб Корсар, клуб Несебър и клуб Диневи Фехтовка от няколко години работят с треньора Георги Миланов и са част от талантливо поколение, което тренира сериозно и вече има успехи в състезания. При момчетата до 11 години в турнира участваха трима сабльори от фехтовален клуб Несебър: Борис Чапкънов, Антонио Маноилов и Димитър Стоянов, като Борис извоюва сребърен медал, а Антонио спечели бронзово отличие. Звездата на турнира беше малкият Димитър, който се фехтоваше с невероятно желание и енергия, и въпреки че отстъпваше физически на останалите състезатели, завърши на шесто място. В мача за спечелване на медал той се спъна и само това му попречи да извоюва първото си отличие на сабя.

За пръв път на почетната стълбичка се качи и представител на клуб Диневи фехтовка. При момичетата до 11 години Екатерина Чаушева завърши трета от 14 състезателки и показа, че занапред ще е сред претендентките за отличията.

Дълго чакана купа извоюва друга представителка на фехтовална академия „Васил Етрополски“ – Ана Михайлова от клуб Свечников. През последните години тя влизаше неизменно в осмицата, но не стигаше до първото място. Сега Ана взе титлата в най-силната възраст – при кадетките до 17 години, в конкуренцията на 20 състезателки. На второ място се класира Михаела Николова от Корсар, а бронзовите медали си разделиха Калина Атанасова от Свечников и Кристина Миланова от Корсар. Сред първите 16 се наредиха 11 състезателки на академията, като поради участие в международен лагер с женския национален отбор, състезанието пропусна Емма Нейкова.

В двубоите при кадетките за купа Тракия силно впечатление направиха 15 момичета на възраст между 14 и 17 години, които се представиха на световно ниво и ще бъдат в основата на силни женски отбори за предстоящите големи състезания и олимпийски игри. Състезателките от академия „Етрополски“ взеха първите седем места от топ 8 при кадетките. При кадетите Виктор Филев навлиза във форма и завърши с бронзов медал.