Световна купа младежи сабя Тодор Стойчев

Тодор Стойчев с историческа победа на Световната купа за младежи на сабя

Тодор Стойчев записа историческа победа за Световната купа на сабя при младежите на турнира в Сосньовец (Полша). Сабльорът ни се класира първи в конкуренцията на 178 състезатели от най-силните фехтовални нации. Това е първа победа за България в мъжката фехтовка в състезание от подобен ранг от ерата „Етрополски“. Миналата година сабльорът ни зае едно второ място за Световната купа при младежите, отново в Сосньовец, но сега не допусна загуба и вдигна купата.

Тодор Стойчев, възпитаник на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ и под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, излезе от групите с четири победи и две загуби. Състезателят на фехтовален клуб „Свечников“ влезе в директните елиминации под N64 и в първия си двубой победи Антони Добровски (Полша) с 15:8. В срещата за място сред най-добрите 32 Стойчев се наложи над поставения под N1 в схемата Ахмед Хешам (Египет) с 15:13. В следващия двубой българинът, пред погледа на президента на Българската федерация по фехтовка Величка Христева, победи Рарес Джордже (Румъния) с 15:14. В срещата за място на четвъртфиналите сабльорът ни отново игра отлично и отстрани Реми Гарик (Франция) с 15:13. Последва победа с 15:12 над Крищов Кажор (Полша), което гарантира на Стойчев място на полуфиналите. В двубоя за място на финала Тодор победи Мао Кокубо (Япония) с 15:13. В срещата за трофея сабльорът ни се изправи срещу Дарий Лукашенко (Украйна) и след изключително оспорвана игра спечели първото място с 15:14.

От останалите представители на България в турнира най-добре се представиха Виктор Филев, който се класира 40-ти, Христо Христов – 45-ти и Никола Господинов – 56-ти.

При девойките Емма Нейкова завърши 15-та, след като излезе от групите с две победи и три загуби, а след това елиминира Аниела Козловска (Полша) с 15:10 и Виктория Зо Папай (Унгария) с 15:8. В двубоя за място сред най-добрите 16 Нейкова победи Фелис Хербон (Германия) с 15:13, а в срещата за място в топ 8 отстъпи пред Сириел Жирардин (Франция) с 9:15. Ана Михайлова също влезе сред 64-те най-добри в турнира, като се класира 52-ра.

Днес състезанието за младежи и девойки, валидно за Световната купа, продължава с отборната надпревара. Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/61717FC11ADA463DBFF533AA740A58CE#today.