Световна купа за младежи Аспарухов меч Тодор Стойчев

Тодор Стойчев завърши 14-ти на „Аспарухов меч“ и спечели наградата „Лекарски“

Най-добрият български сабльор Тодор Стойчев завърши на 14 място в международния турнир „Аспарухов меч“, валиден за Световната купа за младежи до 20 години. За отличното си представяне възпитаникът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ получи наградата „Лекарски“. Призът се присъжда на най-добре представилия се българин в състезанието и е в памет на Асен Лекарски – един от най-големите фехтовачи на страната ни.

Тодор Стойчев игра много добре в целия турнир и даде заявка за още победи в предстоящите състезания. Той излезе от групите с пет победи и една загуба и се класира директно за втория кръг от елиминациите. Там сабльорът ни се изправи първо срещу Николай Спицин от Русия, записа победа с 15:10 и влезе сред най-добрите 32. В среща за място в топ 16 Стойчев победи Карлос Еранц от Испания с 15:14. В двубоя за място сред най-добрите осем фехтовачът ни излезе срещу Колин Хийткок от Германия и отстъпи след оспорвана среща с 12:15. Хийткок надделя над Стойчев и през декември в турнира за Световната купа за младежи в Полша, но този път двубоят беше по-оспорван и равностоен.

Още осем български сабльори, водени от националния треньор Ивайло Воденов, излязоха от групите и играха срещи от първия кръг на елиминациите. Ангел Вълков загуби от Олександр Хрихорук от Украйна с 12:15, Камен Христов отстъпи на Пиетро Торе от Италия с 6:15, а Георги Златаров беше победен от Козмин Стан от Румъния с 15:5. Ивайло Александров показа забележително израстване в играта си. Той направи много оспорван мач срещу унгареца Левенто Пинтер и отстъпи с 14:15, а Пинтер влезе в осмицата. Ясен Стоянов загуби срещата си с Хаго Моран от Испания (5:15), а Димитър Райкин не се справи с Ендре Марсел Баниай от Унгария – 8:15. Валентин Кювлиев беше победен от Колби Харли от САЩ с 15:8, а Виктор Филев загуби от Уго Латапи от Франция с 6:15.

Първото място в състезанието извоюва Пиетро Торе от Италия. Във финала той победи французина Реми Гарик с 15:14. Третото място си разделиха германците Колин Хийткок и Леон Кузмин. В турнира участваха бъдещите звезди на фехтовката, като на пътеките в спортен комплекс СИЛА се дуелираха повече от 250 състезатели при мъжете и жените от 31 държави.