Европейско пъревство за младежи и девойки Талин Тодор Стойчев

Тодор Стойчев е шести на европейското по фехтовка за младежи

Тодор Стойчев се класира шести на сабя на европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки в Талин. В надпреварата участваха 75 състезатели от 23 държави, а освен Стойчев на пътеките в Естония излязоха още трима българи: Ивайло Александров, Виктор Филев и Георги Златаров.

Тодор Стойчев излезе от групите след много силно начало и шест победи от шест срещи. В елиминациите той беше поставен под N3 и се изправи във втория кръг срещу Мирко Петруч от Унгария. След победа с 15:13 българинът си гарантира място сред най-добрите 16. В двубоя за място в топ 8 фехтовачът ни победи Бенедек Виг от Унгария с 15:11. В полуфиналите фехтовачът ни отстъпи пред Марко Маструло от Италия с 13:15 и се класира на шесто място. Завършвайки европейското първенство в топ 8 сабльорът ни за пореден път потвърди високата си класа и непримирим дух. В началото на декември той спечели турнира за Световната купа младежи в Полша – първа победа за България в мъжката фехтовка в състезание от подобен ранг от ерата „Етрополски“.

Виктор Филев завърши състезанието в Талин на 32 място, Георги Златаров е 50-ти, а Ивайло Александров – 53-ти.

В надпреварата на шпага девойки участваха 95 състезателки, сред които две българки: Виктория Велиславова и Александра Сучкова. Велиславова излезе от групите с две победи и три загуби. В елиминациите, в срещата за място сред най-добрите 64, тя отстъпи пред Назила Рахимова от Азербайджан с 10:15 и се класира на 67 място. Александра Сучкова не излезе от групите след пет загуби и една победа и завърши състезанието на 80 позиция.

Утре европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки продължава с отборните надпревари на шпага младежи, рапира девойки и сабя девойки. Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/8369A97D83954DCB8D581FEB2F273DCF?fbclid=IwAR0aVK014jWhPyd5OIevk0LiUhxyUdSGKIuI5MqdIFXN680FVQE1eqAH7Vo#today.