Световна купа Атина сабя Олга Храмова

Олга Храмова с историческо седмо място за Световната купа в Атина

Олга Храмова завърши на забележителното седмо място в турнира на сабя за купа „Акрополис“, валиден за Световната купа жени. Тя записа най-доброто представяне на женската ни фехтовка в състезания за Световната купа. Българката, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, наниза осем поредни победи и показа невероятен дух. След истинска битка тя загуби мача си за място на полуфиналите с 13:15.

Вчера Олга Храмова записа пет победи – четири в групите и една в предварителния кръг за място сред най-добрите 32. Днес възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ и фехтовална академия „Васил Етрополски“ се изправи срещу поставената Кло Фокс-Джитомър от САЩ. Храмова победи с 15:12 и си гарантира двубой за място сред най-добрите 16. В следващия кръг жребият изправи сабльорката ни срещу Сойеон Чой от Южна Корея и след оспорвана битка българката спечели с 15:14. В двубоя за място сред най-добрите осем Олга игра срещу Джийон Сео от Южна Корея. И в тази среща Храмова показа хладнокръвие и майсторство, и спечели с 15:14.

В двубоя за място на полуфиналите Храмова игра срещу Силвия Матушчак от Полша. Българката отново демонстрира класа, но отстъпи с 13:15 и завърши на седмо място в крайното класиране.

Олга Храмова отбеляза най-доброто класиране на женската ни фехтовка в турнирите за Световната купа. От няколко години тя показва всички качества, за да е в световния елит на сабя. Липсваше й малко вяра в собствените сили, когато играеше срещу най-добрите. Явно вече има достатъчно увереност и самочувствие и ще ни радва с още по-големи успехи. Заедно с европейската шампионка за девойки от 2020 г. Йоана Илиева тя е начело на един млад отбор от още 6-7 състезателки, които вече гледат към медалите от най-големите първенства.