Сабята на Етрополски кадетки Мариела Георгиева

Мариела Георгиева спечели сребърен медал при кадетките в „Сабята на Етрополски“

Мариела Георгиева спечели сребърния медал в индивидуалната надпревара на кадетките в „Сабята на Етрополски“. Турнирът, който е валиден за Европейската купа, събра 216 състезателки от 23 държави, а конкуренцията беше изключително висока. На пътеките в зала „Универсиада“ излязоха и 24 българки от шест клуба, като за много от тях това беше дебют в състезание от подобен ранг.

Мариела Георгиева, която е възпитаничка на пловдивския клуб Тракия с треньор Тодор Тонев, излезе от групите с 5 победи и една загуба. В елиминациите тя победи в първата си среща Аделина Елена Бутум от Румъния с 15:9, а в двубоя за място сред най-добрите 32 се наложи над Матилде Бабандо от Франция с 15:9. Последва нова победа – над Доротия Сцонка от Унгария с 15:13 и триумф над Ким Марли от САЩ с 15:7. В срещата за място на полуфиналите Георгиева се изправи срещу Джена Шоман от САЩ и след няколко обрата в резултата, след като изоставаше с 13:14, спечели с 15:14. В полуфинала сабльорката ни игра със самочувствие срещу Александра Куваева от Грузия и се наложи с 15:11. В срещата за титлата българката отстъпи пред Зарифа Хюсеинова от Азебрайджан с 9:15, но остави отлични впечатления и показа, че има потенциал за големи победи. В топ 64 влязоха още две българки- Калина Атанасова завърши на 17 място, а Василена Кръстева е 40-та.

В крайното класиране първа е Зарифа Хюсеинова от Езарбайджан, втора е Мариела Георгиева, а третото място си разделиха Каролина Хофман от Полша и Александра Куваева от Грузия.

В отборната надпревара при кадетите шампион стана тимът на САЩ. На второ място завърши Унгария, а трети са сабльорите на Турция. За медалите се бориха 50 отбора от 18 държави, а България участва с 5 тима. Първият отбор на България в състав Симеон Далеков, Никола Господинов, Димитър Лазов и Станимир Пелов се класира на седмо място, след като записа победи над Белгия с 45:31 и над първия отбор на Испания с 45:31, и загуба от САЩ за влизане в полуфиналите с 43:45.

Наградите за най-добре представили се българи, осигурени от Фехтовална академия „Васил Етрополски“, получиха Мариела Георгиева и Станимир Пелов.

Призовете връчиха директорът на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ и член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка Запрян Ванчев, и Антоанета Боева, член на Съвета на Фехтовална академия „Васил Етрополски“.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://engarde-service.com/siteTemplate.php?lang=en&large=L&nrows=50&page=days.php&option=current.