Сабята на Етрополски кадети отборно златен медал

Кадетите ни спечелиха злато в отборната надпревара за „Сабята на Етрополски“

Кадетите на България спечелиха първото място в отборната надпревара на турнира „Сабята на Етрополски“ и поднесоха голямата изненада в зала „Асикс Арена“ в София. В борбата за златните медали се включиха 46 отбора от 14 държави. По пътя към първото място нашите отстраниха изключително силните тимове на Русия, Турция, Белгия и Великобритания. Във финала Тодор Стойчев, Георги Златаров, Ангел Вълков и Ивайло Александров се изправиха срещу Унгария, но отново показаха невероятна игра и под вещото ръководство на треньора Ивайло Воденов спечелиха първото място с 45:43.

  • Кадетите на България записаха изключително постижение и зарадваха всички в залата, – коментира първото място на момчетата ни президентът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев. – Изненадата наистина беше голяма. Първото място на Тодор Стойчев в индивидуалния турнир вчера надмина очакванията ни за влизане в осмицата. Но победата му вдъхнови и другите момчета. Те играят с него всеки ден в залата и дори понякога го побеждават. Сработиха се много добре, не позволяваха спадове, а Тодор дърпаше всички напред. В отборните състезания най-важно е да имаш равностойни състезатели и лидер, а ние постигнахме точно това. Влизането в осмица по принцип е голямо постижение, а първото място е заявка, че ще се намесим в борбата за призовите места и в други турнири при младежите и при мъжете. Това ни носи добри надежди за отлични класирания и на европейски и световни първенства.

В индивидуалната надпревара при кадетките златния медал извоюва Зои Ким (САЩ), сребърния – Алина Корольова (Русия), а бронза разделиха Нития Гутиконда (САЩ) и Жанет Ковач (Унгария). От българките най-добре се представи Виктория Шаварш, която се класира на 32 място. Габриела Захаринова остана 53-та, Ана Михайлова – 72-ра, Емма Нейкова – 78-а, а Калина Атанасова – 85-та.

Победителите получиха медалите си от Анатоли Илиев, секретар на фондация „София – европейска столица на спорта“, от президента на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и от Офелия Кънева, член на Управителния съвет на фехтовална академия „Васил Етрополски“.

  • За поредна година „Сабята на Етрополски“ се утвърди като едно от най-големите състезания за кадети и кадетки в света, – каза Запрян Ванчев. – В единадесетото издание на турнира участваха повече от 40 отбора, а големите фехтовални нации като Русия, Унгария и САЩ дойдоха с по пет отбора. С всяка изминала година класата на играчите се вдига, а за наша радост и българските състезатели показват отлични качества и шампионски дух.