Европейско първенство за кадети отборно

Кадетите ни осми на сабя на европейското в Талин

Българският отбор на сабя кадети се класира на осмо място на европейското първенство по фехтовка за кадети и кадетки в Талин. Симеон Далеков, Николай-Томас Георгиев, Никола Господинов и Станимир Пелов започнаха турнира от втория кръг на елиминациите и спечелиха битката за място сред най-добрите 8 срещу Дания с 45:35. В двубоя за място на полуфиналите сабльорите ни отстъпиха пред Италия с 30:45. В срещите за разпределение на местата от 5 до 8 Далеков, Георгиев, Господинов и Пелов загубиха от Полша с 42:45, а след това отстъпиха и пред Франция с 19:45, с което се класираха на 8 място от 18 отбора.

В отборната надпревара на шпага кадетки българките се класираха на 11 място от 22 отбора. Във втория кръг от елиминациите Михаела Стефанова, Александра Сучкова, Виктория Велиславова и Рая Ягова се изправиха за място сред най-добрите 8 срещу тима на Израел и отстъпиха с 40:45. В първата среща за разпределение на местата от 9 до 16 фехтовачките ни победиха Естония с 45:39, а след това отстъпиха пред Испания с 41:45. В последния си двубой, за 11-12-то място българките спечелиха след изключително оспорвана игра срещу Великобритания с 45:44. Фехтовачките ни поведоха в самото начало на двубоя и запазиха крехкото си предимство до края, с което се класираха на 11 място.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/1DD402ACBF11431996280E83F0EA7C43#today. Утре в Талин започва европейското първенство за младежи и девойки. В турнира на шпага младежи България ще бъде представена от Васил Ивакимов, Александър Костадинов, Рахим Рашайда и Радослав Стойчев. На сабя девойки на пътеките в Талин ще излязат Калина Атанасова, Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова.