Йоана Илиева триумфира в турнира за ЕК до 23 години в София

Йоана Илиева триумфира в турнира за ЕК до 23 години в София

Йоана Илиева спечели златен медал в турнира на сабя Николай Свечников, валиден за Европейската купа до 23 години, който започна вчера в София. Сребърния медал взе Олга Храмова, а бронза си поделиха Михаела Николова и Клаудия Ротили от Италия. В надпреварата се включиха 47 фехтовачки от 10 държави, а България беше представена от 18 състезателки.

Йоана Илиева започна силно още в групите, където записа шест победи от шест срещи и влезе в директните елиминации под N1. В първия си двубой от елиминациите възпитаничката на фехтовална академия „Васил Етрополски“ победи Елизабет Мейър от Чили с 15:6 и си гарантира място сред най-добрите 16. В следващата среща сабльорката ни победи Родригес Готиерес от Колумбия с 15:3, а след това се наложи над Мария Нарваез Бланко с 15:8. В двубоя за влизане във финала Илиева записа нова категорична победа: 15:4 над Михаела Николова. Във финала Илиева победи Олга Храмова след изключително оспорван двубой с 15:14.

Олга Храмова стигна до финала след отлична игра, която показа още в групите – пет победи и една загуба. В елиминациите сабльорката ни победи Михаела Читу от Румъния с 15:9, Франческа Бурли от Италия с 15:4 и Бенедета Фузети от Италия с 15:10. В двубоя за място във финала Храмова надделя над Клаудия Ротили от Италия с 15:6, а след като отстъпи пред Йоана Илиева с 14:15 се окичи със сребърния медал.

Михаела Николова направи много силен турнир и спечели бронзов медал. В групите тя записа три победи и две загуби, а в елиминациите отстрани Мая Антонова с 15:1, Агуире Ечевери от Колумбия с 15:14, Теодора Вутова с 15:13 и Ана Михайлова с 15:12. В двубоя за място във финала Николова отстъпи пред Йоана Илиева с 4:15 и взе бронзовия медал.

В топ 8 влезе още една българка – Ана Михайлова, класирала се на 7 място.

В надпреварата на шпага при мъжете до 23 години шампион стана Пламен Диков, а сребърния медал спечели Йордан Гълъбов. В топ 8 влезе още един българин – Самуел Петканчин, завършил на 5 място. В турнира се включиха 46 фехтовачи, а България беше представена от 16 състезатели.

Пламен Диков излезе от групите с шест победи, а в елиминациите отстрани Уей Ян Николас Лим от Сингапур с 15:14, Шуай Луо от Китай с 15:8 и Самуел Петканчин с 15:11. В срещата за място на финала Диков победи Линбин Жанг от Китай с 15:14, а след това надделя и над Йордан Гълъбов с 15:14 и заслужено спечели първото място.

Йордан Гълъбов записа в групите пет победи, а в елиминациите победи Деян Добрев с 15:9, Вожиин Парк от Корея с 15:9 и в спор за място на полуфиналите – Хун Лий от Корея с 15:10. В двубоя за място във финала Гълъбов надделя над Алберто Паолети от Италия с 15:12, а след като отстъпи пред Пламен Диков спечели сребърния медал.

Наградите в надпреварата връчи Таня Свечникова, снаха на легендарния български треньор Николай Свечников, извел българската фехтовка до световния връх.

Днес турнирът продължава с боевете на сабя мъже и шпага жени.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://engarde-service.com/index.php?lang=en&large=L….