Йоана Илиева с бронзов медал от Световното първенство и сигурна Световна купа

Най-добрата ни фехтовачка Йоана Илиева спечели бронзов медал на сабя на световното първенство за кадети и младежи в Торун (Полша) и така стана носителка на Световната купа на сабя до 20 години.

По пътя си към медала в Полша възпитаничката на фехтовална академия „Етрополски“ и треньора Ивайло Воденов записа четири победи, а на полуфинала отстъпи с 13:15 на двукратната световна шампионка Ботело (Мексико).

Българката остана на трето място на световното първенство, но то й гарантира Световната купа на сабя за девойки до 20 години. През тази година Йоана спечели три състезания, валидни за Световната купа, записа едно второ и две трети места, а третото място в Торун я прави недостижима на върха.

  • За нас това е голям успех – коментира президента на Българска федерация по фехтовка Величка Христева – Йоана продължи серията си от добри класирания през годината. България не е имала подобен успех от времето на Васил Етрополски, а последният ни медал от Световно първенство е през 1987 година. Така, че наистина имаме повод за радост и гордост.

17-годишната Йоана участва във възрастовата група до 20 години за пръв път, но показа невероятен дух. За представянето си на световното първенство в Полша и спечелването на Световната купа тя получи поздравления от най-успешния ни състезател по фехтовка Васил Етрополски и от директора на фехтовална академия „Етрополски“ Запрян Ванчев.