Йоана Илиева Европейско първенство до 23 години бронзов медал

Йоана Илиева спечели бронз на Европейското на сабя до 23 години

Най-добрата българска сабльорка Йоана Илиева спечели бронзов медал на Европейското първенство по фехтовка за мъже и жени до 23 години в Талин, Естония. Възпитаничката на националния треньор Ивайло Воденов и на фехтовална академия „Васил Етрополски“ игра отлично и показа, че има бъдеще в големия спорт. Преди две години Илиева стана европейска шампионка за жени до 20 години, а сега извоюва бронз във възрастова група до 23 години, като това е първо подобно отличие за българската фехтовка от такова първенство. През този сезон Йоана се изкачи до N37 в ранглистата на Международната федерация по фехтовка при жените и вече гледа уверено към призовите места в шампионатите за жени. Тя записа няколко отлични представяния в турнири за Световната купа на сабя жени, а най-доброто й постижение беше осмо място на надпреварата в Истанбул.

В Естония Илиева отново показа класа. След 5 победи и една загуба в групите тя влезе директно във втория кръг на елиминациите под N6. В първия си двубой от елиминациите, в среща за място сред най-добрите 16, Йоана Илиева победи категорично Таня Лутея от Румъния с 15:6. В срещата за място в топ 8 възпитаничката на фехтовална академия „Васил Етрополски“ се изправи срещу Катинка Батаи Сугар от Унгария. След изключително оспорван двубой българката победи с 15:14 и си осигури място на четвъртфиналите. В двубой за място на полуфиналите Илиева победи Сабина Мартис от Румъния, отново с 15:14. В срещата за място на финала сабльорката ни се изправи срещу Лука Счуш от Унгария, отстъпи с 9:15 и заслужено спечели бронзов медал.

Още две българки участваха в Европейското първенство за жени до 23 години в Естония. Емма Нейкова завърши състезанието на 34 позиция. В групите тя записа две победи и три загуби. В елиминациите, в срещата за място сред най-добрите 32, сабльорката ни отстъпи пред Мунос Ернандес от Испания с 9:15.

Третата ни фехтовачка в индивидуалната надпревара на сабя Калина Атанасова завърши 40-та след четири загуби и една победа в групите.

Българското участие в турнира продължава на 31 май, вторник, с отборната надпревара на сабя при жените. Йоана Илиева, Емма Нейкова и Калина Атанасова излизат на пътеките в Талин с амбицията да спечелят медал след отличната си игра през сезона.

Всички класирания и резултати можете да следите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/56974CB343AA43AA9A1EB7F992C4FD01#today.