Йоана Илиева Спортен Икар Световна купа

Йоана Илиева получи „Спортен Икар“ за „Впечатляващо представяне“

Йоана Илиева беше наградена с престижния приз „Спортен Икар“ за 2019 година в категория „Впечатляващо представяне“. През 2019 тя извоюва комплексната Световна купа на сабя за жени до 20 години и спечели бронзов медал на световното първенство на сабя за девойки и кадетки в Торун (Полша). Йоана триумфира в още три състезания, валидни за Световната купа, записа едно второ и две трети места, а през ноември получи Световната купа на конгреса на Международната федерация по фехтовка в Лозана.

Журито на “Спортен Икар“ на фондация „Български спорт“ гласува призът да бъде присъден на Йоана с голямо единодушие. В избора се включиха освен спортни специалисти и журналисти, и популярни личности от изкуството и културата като Йорданка Христова, Марин Янев и Люси Дяковска. Всички те оцениха високо спечелената от Йоана Световна купа, защото това не е победа в едно състезание, а отлично представяне през цялата година и седем подиума в турнири на високо ниво.

Традиционните годишни награди „Икар“ бяха връчени на бляскава церемония в Национална галения „Двореца“ в присъствието на олимпийски, световни и европейски медалисти, заслужили спортисти, треньори и деятели. Сред официалните гости бяха Стефка Костадинова – председател на БОК, Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Николай Божинов – председател на фондация „Български спорт“ и други.