Световна купа сабя жени отборно Истанбул

Женският тим на България осми за Световната купа на сабя в Истанбул

Женският отбор на България зае осмо място в турнира на сабя за Световната купа, който се проведе в Истанбул. Олга Храмова, Йоана Илиева, Емма Нейкова и Теодора Вутова, ръководени от националния треньор Ивайло Воденов, играха отлично и доказаха, че вече са част от световния женски елит във фехтовката. В последните четири турнира за Световната купа те се представиха отлично. В средата на януари сабльорките ни заеха шесто място в Грузия, а в края на януари записаха най-доброто си класиране в женската фехтовка – 4 място на Световната купа в Пловдив. В началото на март българките завършиха 11-ти в Атина, и с играта си са все по-близо до голямата цел – участие на български тим на олимпийски игри.

В Истанбул българките влязоха в топ 8 в конкуренцията на 21 отбора, като оставиха след себе си силни фехтовални нации като САЩ, Великобритания, Полша и Китай. В първия си двубой за влизане сред най-добрите 16 сабльорките ни се наложиха над Тайланд с 45:32. Йоана Илиева поведе в самото начало на срещата, а съотборничките й не изпуснаха лидерството до края. В следващия дуел фехтовачките ни излязоха срещу силния отбор на САЩ, победиха с 45:37 и си гарантираха място в топ 8. Тук с играта си впечатли Емма Нейкова, която в първото си излизане на пътеката записа срещу Хонър Джонсън 8:2 туша и обърна резултата от 7:10 до 15:12 в полза на България. До края на срещата българките задържаха аванса си и елиминираха американките. В двубоя за място на полуфиналите нашите отстъпиха на Южна Корея с 32:45.

В срещата за разпределение на местата от 5 до 9 сабльорките ни загубиха от Азербайджан с 33:45. В двубоя за 7-8 място тимът ни отстъпи пред Франция, след като водеше с 25:24, но съперничките надделяха с 45:33.