ЕКИПИРОВКА

Какво е фехтовач без оръжие?! Със свои собствени пособия за фехтовка е по-удобно, безопасно и хигиенично. За начинаещите „Ако имате хубава екипировка ще се радвате на фехтовката повече!”  И, разбира се, екипировката играе ключова роля, ако решите да бъдете конкурентни.
Прости правила:

  • 1. Фехтовалната екипировка е с дълъг живот. Куртката, която си купиш днес ще можеш да ползваш още 10 години. Затова купувайте качествена екипировка и й се наслаждавайте!
  • 2. Ако сте объркани с различните непознати думи (клиноци, дръжки, ръкавици), предоставяни от доставчика – питайте ни за подробности. Ще се радваме да Ви помогнем!
  • 3. Не купувайте фехтовална екипировка от Ebay, освен като колекционерска стойност! Нещата намерени на Ebay често са твърде стари и не отговарят на днешните стандарти за безопасност.

Какво ви трябва: Куртка, панталони, оръжие, ръкавица ….Какво липсва?
Основна екипировка: Всеки фехтовач трябва да има : маска, куртка, ръкавица, панталони, кора (задължително за жените) и оръжие (виж по-долу). Пластрон, който се поставя под курката. И ако играете на апарат се нуждаете от ламе за оръжията рапира и сабя. Вероятно ще Ви е необходим и сак, за да държите вътре екипировката си.
Оръжия: Възрастни фехтовачи играят с размер на оръжията номер 5, а децата могат да се нуждаят от размер номер 2 или по-малко в зависимост от възрастта. В рапирата и шпагата има френски ( прави) и пистолетни дръжки – моля, консултирайте се с треньора си за това, което е най-добро за вас.
Обувки: Специализирани обувки за фехтовка предлагат допълнителна защита на петата и на вътрешната част на стъпалото. Те могат да бъдат заместени с маратонки.
Ако искате да се състезавате… Ще трябват най-малко две електрически оръжия и 2 кабела плюс, ако вземате участие в официален международен турнир, оборудването трябва да отговори на стандартите на FIE (Международната федерация по фехтовка) и вашето име и страната трябва да бъдат написани в големите букви на гърба Ви!

Ако сте решили да купувате фехтовална екипировка, моля, обърнете се към треньорите ни!

Ивайло Воденов – 0888 277 103