световно първенство по фехтовка, Египет, сабя жени

Всички български сабльорки се класираха за финалите на Световното първенство по фехтовка в Египет

И четирите български сабльорки, които представят България на Световното първенство по фехтовка в Египет, преминаха успешно първия ден от индивидуалната надпревара. Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Ана Михайлова играха отлично и се класираха за финалите в сряда. В борбата за медалите ще се включат 64-те най-добри фехтовачки от цял свят, а на пътеките в столицата на Египет излязоха 133 сабльорки от 45 държави. Българките започнаха участието си блестящо и намериха място в топ 64.

Най-добрата ни фехтовачка Йоана Илиева игра впечатляващо в групите. Тя записа шест победи и се класира под N1 директно за втория състезателен ден. Останалите българки също се представиха на ниво, като Олга Храмова и Емма Нейкова влязоха директно във втория кръг на директните елиминации с четири победи и две загуби, а Ана Михайлова – с три победи и три загуби.

Във втория кръг от директните елиминации, решаващи за класирането за финалите, Олга Храмова победи Мария Матей от Румъния с 15:6, Емма Нейкова се наложи с 15:4 над Йоланда Муноз от Чили, а Ана Михайлова отстрани Манал Сараа от Мароко с 15:9.

Така в сряда Йоана Илиева ще излезе в първия си двубой от елиминациите срещу Кейтлин Максуел от Великобритания, Олга Храмова ще се изправи срещу Силвия Матушчак от Полша, Емма Нейкова ще играе за победа срещу Зузана Цислар от Полша, а Ана Михайлова – срещу Теодора Гунтура от Гърция.