световно първенство по фехтовка Египет, сабя жени отборно

Българският отбор на сабя жени записа най-доброто класиране за страната ни на Световно първенство

Българският отбор на сабя жени се представи много добре на Световното първенство по фехтовка в Египет и записа най-доброто класиране на български тим в състезание от подобен ранг в историята. Сабльорките ни заеха престижното 15 място от 29 отбора и направиха поредната стъпка към мечтаното участие на олимпийски игри. Олга Храмова, Йоана Илиева, Емма Нейкова и Ана Михайлова, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов показаха, че отличните им постижения през сезона в турнирите за Световната купа не са случайни.

В първия двубой от надпреварата, за място сред най-добрите 16 в турнира, отборът ни се изправи срещу Хонконг и спечели категорично с 45:33. В следващата среща, която беше решаваща за класиране в топ 8 на планетата Храмова, Илиева, Нейкова и Михайлова излязоха срещу силните фехтовачки от Унгария. Целта на тима ни беше да се утвърди в осмицата, затова състезателките бяха мотивирани и готови за победа. Още след втората смяна обаче противничките поведоха в резултата и до последната смяна водеха с 40:36. Тогава Йоана Илиева излезе на пътеката и показа отлична игра. Тя направи пет туша и малко не й достигна да измъкне победата. Опитната й съперничка обаче затвори двубоя с 45:41.

В първата среща за класиране от 9 до 15 място, разочаровани от загубата от Унгария, сабльорките ни отстъпиха пред Гърция с 41:45. В двубоя за разпределение на местата от 13 до 16 българките загубиха от Полша с 36:45. В последната си среща от турнира Храмова, Илиева, Нейкова и Михайлова се изправиха срещу Турция, за да се борят за 15 място в крайното класиране. До петата смяна фехтовачките ни играха стабилно и водеха в резултата, но след това съперничките наваксаха изоставането и поведоха с 40:30. Последна срещу туркините излезе Олга Храмова, игра блестящо, направи 14 туша и изравни: 44:44. Най-опитната в българския отбор показа железни нерви, спечели последната точка и осигури на България рекордното в историята 15 място отборно на сабя жени на световно първенство.

Пред младия ни отбор на сабя жени предстои много работа, за да повиши още нивото си и да стигне до върха на големите първенства. Момичетата обаче са готови за това и работят упорито и целеустремено за медалите.