Тодор Стойчев Европейска купа сабя

Българин е носител на ЕК по фехтовка за 2020 година

Тодор Стойчев стана носител на комплексната Европейска купа за кадети на сабя за сезон 2019/2020, след като завърши трети на състезанието в Мейлан (Франция) в конкуренцията на 138 състезатели и с 376 точки е недостижим на върха в ранглистата. Българинът раздели бронзовия медал със Сантяго Мадригал от Испания, като допусна пред себе си само Емануел Нардела от Италия и Реми Гарик от Франция.

В групите Стойчев игра отлично и записа пет победи и една загуба. В двубоя за влизане сред първите 32 сабльорът ни победи Франсоа Маруел от Франция с 15:9. След това българинът елиминира с 15:11 Федерико Чучолета от Италия, с 15:14 Едуардо Кантини от Италия и с 15:4 Оливие Десрозие от Франция. На полуфиналите Стойчев се изправи срещу Реми Гарик от Франция и отстъпи с 14:15, но бронзовият медал му гарантира комплексната Европейска купа за 2020 година.

Първото място за Тодор Стойчев в комплексното класиране за Европейската купа идва след отлична игра през целия сезон и невероятен спортен дух. Българинът извоюва три първи места – в София, Букурещ и Айслинген (Германия), класира се на пето място в Истанбул, а бронзовият медал в Мейлан му осигури първото място в ранглистата.

Най-важните състезания за Стойчев, който е възпитаник на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и е с личен треньор Ивайло Воденов, предстоят. Европейското първенство за кадети и за младежи е през февруари в Пореч (Хърватия), а световният шампионат за кадети е в Солт Лейк Сити през април, като очакванията са за добро класиране.