Световна купа за младежи и девойки Пловдив сабя

Бъдещите шампиони във фехтовката се събират за международния турнир „Аспарухов меч“

Най-големите надежди във фехтовката пристигат в събота и неделя в Пловдив, за да разпределят медалите в международния турнир на сабя „Аспарухов меч“. Надпреварата е валидна за Световната купа и ще бъде изключително силна. Ще участват водещите фехтовални нации от цял свят, а за медалите ще спорят лидерите в ранглистите при мъжете и при жените до 20 години. Турнирът ще се проведе в спортен комплекс СИЛА.

В първия ден на надпреварата на пътеките ще излязат жените до 20 години. Заявки за участие са подали 90 девойки от 21 държави. България ще се включи с 11 сабльорки като най-големи са очакванията към Емма Нейкова, Ана Михайлова, Калина Атанасова, Белла Иванова, Габриела Захаринова и Кристина Миланова. Те се борят за място в тима, който представя България в отборните надпревари за Световната купа и постоянно подобряват играта си. По-младите състезателки Сияна Епитропова, Мариела Георгиева, Ана-Франческа Качулева, Василена Кръстева и Виктория Шаварш също ще търсят изява срещу най-добрите сабльорки на планетата.

В неделя в спортен комплекс СИЛА ще се състезават младежите – 151 състезатели от 18 държави. За медалите ще спорят представители на най-силните фехтовални нации – Русия, САЩ, Италия, Франция, Унгария и още много държави, които след години ще печелят купите в големите състезания. Състезанието ще бъде оспорвано и на изключително високо ниво. В Пловдив ще бъде водачът в световната ранглиста за младежи – Адам Моатаз от Египет, N3 в ранглистата Артьом Тереков от Русия и N4 Дмитри Насонов от Русия.

В турнира ще участват и 17 българи, като най-големи са очакванията към Тодор Стойчев. Той е носител на Европейската купа по фехтовка за кадети за сезон 2019/2020, а през декември 2021 спечели второ място на турнира за Световната купа за младежи в Полша. Сега Стойчев е на девето място в световната ранглиста за мъже до 20 години и ще се бори за медал, за да подобри класирането си. Освен него добро представяне ще търсят Димитър Райкин и Георги Златаров. Те имат индивидуални силни представяния и гледат към призови класирания при младежите и при мъжете.Ивайло Александров, Виктор Филев, Ясен Стоянов Александър Генков, Никола Господинов, Ангел Вълков, Михаил Хаджилазов, Камен Христов, Валентин Кювлиев, Даниел Левиев, Симеон Михайлов, Александър Панев, Павел Павлов и Валентин Воденов ще се борят за победи на международната арена, вдъхновени от Тодор Стойчев. Нашите сабльори са отлично подготвени, а треньорът на националния отбор Ивайло Воденов очаква от тях да покажат най-добрата си игра.

Състезанието започва в събота, 5 февруари, в 9:30 ч. с боевете в групите при девойките. Елиминациите са от 11:30 ч. В неделя младежите започват със срещите в групите в 9:30 ч., а елиминации са в 11:30 ч. Боевете ще се излъчват наживо от телевизия b1b box на b1b.tv.