Аспарухов меч Пловдив Световна купа за девойки

Американката Магда Скарбонкевич спечели „Аспарухов меч“ при девойките

Американката Магда Скарбонкевич спечели надпреварата при девойките в турнира „Аспарухов меч“ в Пловдив, валиден за Световната купа за мъже и жени до 20 години. Сабльорката, която е световна шампионка за кадетки победи във финала сънародничката си Атара Грийнбаум с 15:8. Третото място си разделиха Амалия Айме от Франция и Карлота Фузети от Италия.

От българските състезателки най-добре се представи Ана Михайлова, която завърши 28-а. Кристина Миланова е 30-а, а Емма Нейкова – 31-ва. От групите излязоха седем български сабльорки – Габриела Захаринова, Ана Михайлова, Емма Нейкова, Мариела Георгиева, Белослава Иванова, Кристина Миланова и Калина Атанасова. В първи кръг от елиминациите Калина Атанасова победи Марта Тасик от Сърбия с 15:6, а Габриела Захаринова отстъпи на Лила Мартел от Франция с 10:15. Директно във втори кръг от елиминациите играха пет наши състезателки, като Ана Михайлова победи Теодора Оарга от Румъния с 15:11, Емма Нейкова се наложи над Александра Лий от САЩ с 15:13, а Кристина Миланова отстрани Алехандра Манга от Франция с 15:11. Така те се класираха сред най-добрите 32. Мариела Георгиева не успя да продължи напред като отстъпи на Гая Пия Карела от Италия с 4:15, Белослава Иванова загуби от Мария Клементи Поли от Италия с 8:15, а Калина Атанасова беше надиграна от Амалия Ейме от Франция с 10:15.

В двубоите за място в топ 16 нашите състезателки играха вдъхновено, напътствани от националния треньор Ивайло Воденов, но загубиха срещите си. Ана Михайлова отстъпи на Джена Шоман от САЩ с 5:15, Емма Нейкова беше надиграна в оспорван двубой от Зарифа Хюсейнова от Азербайджан (14:15), а Кристина Миланова загуби от Амелия Джованели от Италия с 2:15.

Утре състезанието продължава с двубоите при младежите, като на пътеките в спортен комплекс СИЛА ще излязат най-добрите сабльори до 20 години в света. България ще бъде представена от 17 състезатели, начело с носителя на Европейската купа за кадети за сезон 2019/2020 Тодор Стойчев. От 14:00 ч. телевизия b1b box ще излъчва срещите наживо на https://b1b.tv/live.php , а резултатите можете да следите на https://engarde-service.com.