Световна купа мъже Падуа

Шест български сабльори се включиха в турнира за СК за мъже в Падуа

Шест български сабльори се включиха в силния международен турнир за мъже „Луксардо къп“, валиден за световната купа. Тодор Стойчев, Михаил Стайков, Димитър Райкин, Калоян Пешев, Виктор Филев и Ивайло Александров излязоха на пътеките в Падуа заедно с още 234 фехтовача от 54 държави. И шестимата ни състезатели са млади, перспективни и тепърва ще показват какво могат на международната арена. Най-добре от тях в Падуа се представи най-опитният – Тодор Стойчев. Той излезе от групите с 4 победи и 2 загуби, а във втория кръг от директните елиминации победи Раул Бона от Германия с 15:6 и си гарантира място сред най-добрите 128. В следващия двубой възпитаникът на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ отстъпи пред Хансол Ха от Южна Корея и се нареди на 81 място в крайното класиране.

Димитър Райкин също започна много добре в групите и стигна до елиминациите след 4 победи и 2 загуби. В срещата си за място сред най-добрите 128 възпитаникът на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ надделя над Чун Хой Чанг от Хонконг с 15:9. В двубоя за място сред най-добрите 64 Райкин отстъпи пред Мичъл Сейрън от САЩ с 7:15 и завърши надпреварата на 87 място.

Още двама от фехтовачите ни излязоха от групите в надпреварата. Михаил Стайков, възпитаник на фехтовален клуб „Младост“, записа 3 победи и 3 загуби в групите. Във втория кръг на елиминациите той отстъпи пред Андрий Ягодка от Украйна с 1:15 и се класира 140-и. Ивайло Александров от Фехтовална академия „Васил Етрополски“ излезе от групите с 3 победи и 3 загуби. В срещата от втори кръг на елиминациите за място сред най-добрите 64 Александров отстъпи пред Хаято Цубо от Япония с 9:15 и завърши турнира на 127 място.

Калоян Пешев (Фехтовална академия „Васил Етрополски“) с една победа и пет загуби в групите, завърши надпреварата на 198 място.

Виктор Филев (Фехтовална академия „Васил Етрополски“) не излезе от групите след една победа и пет загуби, и се класира 202-и.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://engarde-service.com/competition/federscherma/luxardo2024/ms.