световно първенство по фехтовка за младежи, девойки, кадети и кадетки Пловдив

Четирима представители на България влязоха в топ 32 в ден 1 на световното по фехтовка в Пловдив

Три представителки на България при сабльорките и един при сабльорите влязоха сред най-добрите 32 на започналото днес в Пловдив световно първенство по фехтовка за младежи и девойки, кадети и кадетки. Най-добре се представи Белослава Иванова, която завърши на 17 място при девойките на сабя, Емма Нейкова е 23-та, а Калина Атанасова – 27-ма. При младежите на сабя Тодор Стойчев се нареди на 25 позиция.

Белослава Иванова излезе от групите с пет победи от пет срещи и влезе във втория кръг от елиминациите с четвърти най-добър резултат от 124 състезателки. В първата си среща от втората фаза на турнира, за място сред най-добрите 32, състезателката с личен треньор Добрин Гьонов победи Мариана Гузман от Мексико с 15:12. В следващия двубой Иванова отстъпи пред Зузана Ленкиевич от Полша с 6:15 и завърши на 17 място.

Емма Нейкова излезе от групите с четири победи и две загуби. В директните елиминации тя победи Изабела Карвальо от Бразилия с 15:10 и си гарантира място в топ 32. В следващия двубой сабльорката ни загуби от Вероника Василева от Австралия с 5:15 и се класира 23-та.

Калина Атанасова завърши състезанието на 27 място. В групите тя записа четири победи и две загуби, в директните елиминации победи Яна Сойовска от Чехия с 15:3 и Тоскан Тори от Франция с 15:8, а в двубоя за място сред най-добрите 16 отстъпи пред Юина Канеко от Япония с 8:15.

Ана Михайлова се класира 79-та.

И четирите български представителки не показаха най-добрата си игра и не развиха пълния си потенциал, като не успяха да стигнат до битката до медалите.

Шампионка при девойките стана Магда Скарбонкиевич от САЩ, втора е Юина Канеко от Япония, а третото място си поделиха Нисанур Ербил от Турция и Анна Спиец от Унгария.

При младежи сабя, в силната конкуренция на 166 състезатели, Тодор Стойчев излезе от групите с пет победи и една загуба. В първия кръг от елиминациите той надделя над Захария Бунчада от Алжир с 15:8. В следващия двубой, валиден за място сред най-добрите 32, сабльорът ни победи Лаша Кучукидзе от Грузия с 15:9. В срещата за място в топ 16 той отстъпи пред Колин Хийткок от САЩ с 9:15, и завърши на 25 място. Сабльорът ни може да съжалява за единствената си загуба в групите, която го изпрати с по-заден номер в елиминациите и го изправи срещу силния състезател на САЩ още в битката за топ 16.

Виктор Филев излезе от групите с пет победи и една загуба, а във втория кръг на елиминациите отстъпи пред Айкан Казиев от Азербайждан с 12:15 и се класира 65-ти.

Христо Христов и Георги Златаров също излязоха от групите, но загубиха първите си срещи за място сред най-добрите 64, като се класираха съответно 106-то и 130-то място.

Титлата при младежите извоюва Колин Хийткок от САЩ, среброто спечели Мао Кокубо от Япония, а на трето място завършиха Емануел Нардела от Италия и Шидо Цумори от Япония.

Световното първенство по фехтовка за младежи и девойки, кадети и кадетки беше официално открито в късния съботен следобед в присъствието на и.д. президент на Международната федерация по фехтовка Емануел Кациедакис, вицепрезидента на федерацията Абделмонейм Елхусейни, президента на Азиатската конфедерация по фехтовка шейх Салем Алкасими, президента на Българска федерация по фехтовка и член на изпълкома на Международната федерация по фехтовка Величка Христева, зам.-кмета на Община Пловдив Георги Титюков и членове на изпълкома на ФИЕ. Тържествената церемония беше вълнуваща и впечатляваща, с изпълнение на народни танци и сърдечни приветствия от гостите на турнира.

Утре състезанието продължава с индивидуалните боеве на кадетки и кадети сабя, съответно от 9 и от 13 часа. За България на пътеките в 6 и в 13 палата на Пловдивския панаир ще излязат Калина Атанасова, Мариела Георгиева, Василена Кръстева, Николай-Томас Георгиев, Никола Господинов и Симеон Далеков.

Всички класирания и резултати можете да следите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/2A65901B9E17425CBA049E3E5C901173#today, а повече информация за състезанието ще откриете на официалния му сайт https://fencingplovdiv.com/.

Ето и програмата на световното първенство от 1 до 9 април:

1 април

Сабя: индивидуално девойки

Сабя: индивидуално юноши

2 април

Сабя: индивидуално кадетки

Сабя: индивидуално кадети

3 април

Сабя: отборно девойки

Сабя: отборно юноши

4 април

Рапира: индивидуално девойки

Рапира: индивидуално юноши

5 април

Рапира: индивидуално кадетки

Рапира: индивидуално кадети

6 април

Рапира: отборно девойки

Рапира: отборно юноши

7 април

Шпага: индивидуално девойки

Шпага: индивидуално юноши

8 април

Шпага: индивидуално кадетки

Шпага: индивидуално кадети

9 април

Шпага: отборно девойки

Шпага: отборно юноши