Аспарухов меч сабя девойки

Французойка триумфира в силния международен турнир Аспарухов меч

Французойката Тоскан Тори спечели титлата при девойките в силния международен турнир Аспарухов меч, който се провежда в Пловдив и е валиден за Световната купа. Надпреварата събра елита на световната сабя във възрастова група до 20 години и се излъчва директно по националната телевизия b1b box. На пътеките в зала Колодрум излязоха 123 фехтовачки от 20 държави, сред които седем от първите десет в световната ранглиста. България участва в състезанието с 14 сабльорки.

След оспорвани срещи и много емоции първото място извоюва Тоскан Тори от Франция, която във финала победи Татяна Назлимов от САЩ с 15:11. Бронзовите медали си поделиха Зузана Ленкиевич от Полша и Джена Шоман от САЩ. От българките най-добре се представи Емма Нейкова, класирала се на 14 позиция. Емма излезе от групите с три победи и две загуби. В първия кръг на елиминациите тя победи Тереза Ландслайтнер от Германия с 15:8, след това се наложи над Виктория Граудинс от Германия с 15:8 и над Сириел Жирардин от Франция с 15:10. В срещата за място сред най-добрите осем Нейкова отстъпи пред Лучия Стефанело от Италия с 12:15.

Още осем българки излязоха от групите: Калина Атанасова, Михаела Николова, Белослава Иванова, Кристина Миланова, Сиана Епитропова, Ана Михайлова, Василена Кръстева и Мариела Георгиева. От тях сред най-добрите 64 завършиха четири състезателки: Белослава Иванова е 16-та, Михаела Николова – 55-та, Калина Атанасова – 56-та и Ана Михайлова – 63-та.

Специални поздравления получи председателят на Българска федерация по фехтовка Величка Христева, която днес празнува рожден ден. Тя е един от най-успешните ръководители в историята на този спорт у нас, а работата й помогна на българските фехтовачи отново да се завърнат в световния елит. Треньори, състезатели и приятели на фехтовката пожелаха на Христева много успехи в личен план и начело на българската фехтовка

Утре Аспарухов меч продължава с индивидуалната надпревара при младежите, като заявки за участие са подали 186 сабльори от 28 държави. Турнирът ще бъде излъчван по телевизия b1b box, а директното предаване започва в 16.00 часа.

Всички класирания и резултати можете да следите на https://engarde-service.com/app.php?id=2909C1.